Knaus: Srbija eskalira kako bi se Njemačka, Francuska i Britanija primorale da odgode glasanje o Vijeću Evrope

Direktor Instituta ESI Džerald Knaus rekao je da se akcije Srbije na eskalaciji situacije preduzimaju kako bi se na sastanku Komiteta ministara odložilo glasanje o prijavi Kosova u Savjet Evrope.

Knaus je rekao da ako ova forma bude uspjela, onda postoji opasnost od nasilnog ljeta na Balkanu.

„Da. Nasilje prijetnjom. I: Ova eskalacija ima jednu svrhu: da podstakne Njemačku, Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo da odlože glasanje za članstvo Kosova u Savjetu Evrope. Time se skreće pažnja sa snažne poruke koja dolazi od 3/4 članica AKP-a: da je Kosovo sada spremno da se pridruži Savjetu Evrope.

Hoće li eskalacija uspjeti? Hoće li glasanje biti odgođeno? Ako uspije, rizikuje da će ljeto 2024. godine biti veoma nasilno na Balkanu“, rekao je on.

Inače, američki ambasador Jeff Hovenier rekao je da se slažu sa jučerašnjom izjavom Evropske unije u kojoj je rekao da je Srbija prekršila sporazum o slobodi kretanja pritvaranjem građana Kosova na graničnim prelazima.

Kosovo je saopštilo da je pritvaranje i “maltretiranje” građana Kosova koji su prolazili kroz Srbiju učinjeno “u znak osvjete” nakon što je 16. aprila Parlamentarna skupština Savjeta Evrope podržala članstvo Kosova u ovoj organizaciji. Srbija je poručila da će raditi na sprečavanju prijema Kosova u ovu organizaciju tokom sastanka Savjeta ministara spoljnih poslova Savjeta Evrope 16. maja.

Go to TOP