Kin: Ne smemo zaboraviti da je Kosovo važan partner SAD

Predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD Tom Kin rekao je da ne treba zaboraviti da je Kosovo važan partner Sjedinjenih Američkih Država.

U raspravi ovog odbora za zapadni Balkan, Kin je izrazio zabrinutost zbog nesprovođenja Zajednice opština sa srpskom većinom, dodajući da je treba formirati, ali vodeći računa da autoritet Vlade ne bude narušen njenim kreacija.

„Ne treba zaboraviti činjenicu da je, uprkos neslaganjima oko sadašnjeg pristupa vlade Srbiji, Kosovo važan partner SAD. Na primjer, Kosovo je prvi partner koji je pružio utočište avganistanskim izbjeglicama”, rekao je Keans, spomenuo je i Srbiju kao partnera, ali ističući neuvođenje sankcija Rusiji sa njene strane.

Kean je naveo da je Evropska unija igrala važnu ulogu na Zapadnom Balkanu, ali je dodao da su njeni napori stagnirali kada je postojala potreba za jednoglasnošću u donošenju odluka u spoljnoj politici, kao i, “u sporom kretanju pristupanja proces i činjenica da njenih pet država članica ne priznaje Kosovo”. Stoga, rekao je Kean, SAD preuzimaju vodeću ulogu na Zapadnom Balkanu.

„Ne postoji drugo pitanje koje koči Zapadni Balkan osim neuspeha da se normalizuju odnosi između Kosova i Srbije. Pod nadzorom ove administracije, nasilje na severu Kosova pretilo je eskalacijom koja bi mogla da zahvati ceo region. Nekoordinirane akcije premijera Albina Kurtija koji koristi policiju za slanje lokalnih gradonačelnika uprkos tome što su demokratski izabrani bile su destabilizirajuće. Ali mora se osuditi i nasilje demonstranata, kao i svaka direktna ili indirektna uloga koju je Beograd imao u organizaciji i nasilju tih protesta”.

Go to TOP