KFOR nezamenljiv za bezbednost na Kosovu

Novoimenovani ambasador Turske na Kosovu Sabri Tunč Angili države koja je prodala pet borbenih bespilotnih letilica Kosovu ocenio je ulogu KFOR-a kao “nezamenljivu” za bezbednost u Republici prenosi Kosova.info

Tokom gostovanja na komercijalnoj televiziji RTV Dukađini, on je govorio o odnosima Republike Kosovo i Turske. I istakao da je veza dve zemlje i dalje važna za Tursku, Angili ističe da KFOR međunarodna mirovna misija NATO Saveza, osim bezbednosne, igra i važnu ulogu u procesu dijaloga Kosova i Srbije.

„Kosovo me zaokuplja. Ne žalim se, ali stabilnost i mir na Balkanu su za Tursku veoma važni iz dva razloga. Prvo, imamo duge veze sa Balkanom i ako se nešto desi ovdje, ljudi u Turskoj će to osjetiti u svojim srcima. Drugo, to je naše partnerstvo sa Evropom, trgovinske rute prolaze preko Balkana, tako da je stabilnost na Balkanu u interesu Turske, a kao što ste spomenuli, nedavno smo poslali dodatnih 500 vojnika. Oko 500 vojnika došlo je na Kosovo na zahtev NATO-a iz razloga što se krajem maja, kao što znate, dogodilo nekoliko incidenata u severnim opštinama, a Turska, kao druga armija u NATO-u, po prirodi doprinosi NATO operacijama. i KFOR. Smatramo da je KFOR nezamenljiv za bezbednost na Kosovu i da je igrao važnu ulogu u prošlosti, ali i sada, igra važnu ulogu u obezbeđivanju bezbednog okruženja kako bi dijalog između Kosova i Srbije mogao da bude napredak”, rekao je on.

Što se tiče dijaloga Kosovo-Srbija, ambasador Angili ocenjuje da je važno da obe strane daju doprinos tom procesu.

Go to TOP