Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Kašnjenje subvencija za poljoprivrednike: Ministar Peci pojašnjava razloge kašnjenja

Poljoprivrednici su završili sa branjem poljoprivrednih proizvoda za ovu godinu, ali većina njih još nije dobila subvencije za direktnu podršku Ministarstva poljoprivrede.

Neki poljoprivrednici se žale da im kašnjenje u subvencijama otežava rad u poljoprivredi. Navode da je podrška države nedovoljna.

U međuvremenu, ministar poljoprivrede Faton Peci rekao je da je u toku izvršenje finansijskih sredstava za poljoprivrednike, jer se, prema njegovim riječima, vrše i provjere poljoprivrednika.

Ministar Peci kaže da se do sada na bankovnim računima poljoprivrednika pojavilo 30 miliona evra. Međutim, cjelokupni budžet za poljoprivrednike ove godine, prema Vladi, iznosi oko 100 miliona eura.

“Do sada je oslobođeno 30 miliona eura, oni su u proceduri, vrše se provjere i obeštećenja. 8,9 miliona evra je finansijski iznos koji je Orahovac imao samo u 2022. godini, a koji će se povećati 2023. godine”, rekao je Peci.

Poljoprivrednik Mirsad Mazreku je naglasio da još nije dobio subvencije. Vinogradar je rekao da treba povećati iznos subvencija, jer uzgoj grožđa zahtijeva velika ulaganja.

“Subvencije od Ministarstva poljoprivrede još nisam dobio. Bilo bi bolje da uplatu izvršimo ranije, jer nam je potrebna i pomoć za ulaganje u vinograde. Grožđe i vinogradarstvo kao kultura je jedina koja ima najviše posla od svih kultura, jer se ja bavim i krompirom i drugim kulturama, ali jedina kultura koja ima najviše posla je grožđe. Što se tiče subvencija, jedina kultura je i to da nije urađeno podizanje subvencija. Da su subvencije isplaćene ranije, poljoprivrednicima bi to bila još veća pomoć. Neisplaćivanje subvencija na vreme u trećem mesecu, da ulažemo gde treba, jer sada je sezona koju prodajemo i malo bismo našli”, rekao je Mazreku za Kosovapress.

Poljoprivrednik Shpend Haxhi Mustafa je također rekao da kašnjenje u subvencijama uzrokuje mnoge poteškoće u uzgoju poljoprivrednih proizvoda.

“Subvencije još uvijek nismo dobili, iako smo ih do sada trebali dobiti. To nas otežava i u radu, čekamo da ih puste, jer obrađujemo šest i po hektara grožđa”, rekao je Hadži Mustafa.

Takođe, Anid Hoxha izražava zabrinutost zbog kašnjenja subvencija. On želi da subvencije izađu što prije.

Ove godine još uvek nismo dobili subvencije i čekamo da institucije izađu što pre, pošto imamo 7 i po hektara grožđa“, rekao je Hodža.

Isto tako, plaćanja za đubrivo i ulje još nisu obrađena za poljoprivrednike. Za to su poljoprivrednici dužni da donesu račune kao dokaz.

Go to TOP