Kamberi na RTS-u: Ako je Kosovo Srbija, može li Vučić tamo da ide bez dozvole Vlade Kosova?

Nosilac liste “Politička borba Albanaca se nastavlja” Šaip Kamberi rekao je da je svrha ove liste da jedan ili dva poslanika, u zavisnosti od rezultata izbora, “dignu glas” u Skupštini Srbije. i ukazuju na diskriminaciju Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

„Ako je ustavni princip da javne službe, državne institucije, pa i policija, moraju odražavati strukturu stanovništva u jednoj opštini, posebno kada su u pitanju multietničke opštine, a situacija na terenu je potpuno drugačija, onda osnovno pravo manjine na učešće u procesu donošenja odluka u važnim institucijama, koje odlučuju o njihovim pravima”, rekao je Kamberi za Radio-televiziju Srbije, prenosi Kosova.info.

On je naveo da se diskriminacija praktikuje i u pravu na zapošljavanje, jer već 15 godina diplome sa Kosova nisu priznate, iako postoje tri sporazuma po tom pitanju, zbog čega mladi odlaze sa ovih prostora.

Prema njegovim rečima, Bujanovac, Preševo ​​i Medveđa su opštine sa najnižim prihodima, sa najvećom stopom nezaposlenosti i bez konkretnih ulaganja u otvaranje novih radnih mjesta.

“Taj problem ekonomske prirode je veliki problem za sve mlade koji odatle beže”, dodao je Kamberi.

Upitan da li je moguće napraviti koaliciju sa listom “Alternativni demokratski Albanci – Ujedinjena dolina”, koja će učestvovati i na parlamentarnim izborima, on je rekao da je bilo pokušaja, ali do dogovora nije došlo.

„Postoje političke razlike, jer tamo (u Bujanovcu, Preševu i Medveđi) postoji veliki broj partija na malom prostoru. Faktor lokalne vlasti ponekad je odlučujući, s obzirom na to da će lokalni izbori biti uskoro, na proljeće”, rekao je Kamberi.

Govoreći o dijalogu Kosova i Srbije, on je rekao da oni podržavaju taj proces i da je u interesu obije strane i čitavog regiona da se što prije postigne taj dogovor kako bi “i Srbija i Kosovo ušli u EU”.

On je ocijenio da je mišljenje u Srbiji “bombardirano” lažnim izjavama da je premijer Kosova Aljbin Kurti “monstrum i terorista”, ističući da sa tim čovjekom treba postići dogovor za budućnost srpske zajednice koja živi na Kosovu. i za budućnost odnosa između dva naroda.

Povodom komentara da je Kosovo po Ustavu sastavni deo Srbije, Kamberi je upitao “Je li?”.

„Ako jeste, može li predsjednik Srbije da ide na Kosovo bez odobrenja vlasti na Kosovu? Može li premijer kročiti na Kosovo bez dozvole vlasti na Kosovu? Koga lažemo?”, rekao je Kamberi.

Go to TOP