Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Kako izgleda zatvor u Norveškoj u kojem kaznu služe kriminalci osuđeni za najteža dela? (VIDEO)

Nemojte da vas zavara umetnost u Benksijevom stilu (koja je inače koštala više od milion evra) ili prozori bez rešetki – ovo nije otmen hotel, već prinudni dom nekih od najgorih norveških kriminalaca.

Ljudi su ostali zapanjeni kada su na TikToku videli kako žive osuđeni za ubistva, silovanje i druge zločine u zatvoru Halden u Norveškoj.

„Lepši je od stana koji iznajmljujem. Evo meni novog penzionog plana“, našalio se jedan korisnik TikToka na nalogu @sherifelsahly koji je ove slike podelio, piše Dejli mejl.

Dok je drugi napisao: „Ovo nije zatvor, ovo je vikendica.“

U zatvoru čiji se nadležni hvale da je „najhumaniji zatvor na svetu“, svaka ćelija ima svoje kupatilo, potpuno opremljenu kuhinju, televizor sa ravnim ekranom, mini frižider, pa čak i ključ od te iste ćelije.

Za 12 do 15 soba tu je i vrhunska kuhinja sa radnim pločama od nerđajućeg čelika, dnevnim boravcima opremljenim sofama u IКEA stilu i stolovima za kartanje i druge društvene igre.Zatvor, za koji je bilo potrebno 10 godina i zapanjujućih 160 miliona evra da se izgradi, ima luksuzne prostorije za zatvorenike, uključujući teretanu sa zidom za penjanje, ceo supermarket i studio u kome mogu da snimaju sadržaj.

„Razmaženi“ zatvorenici dobijaju i dve partnerske posete svake nedelje, koje mogu da provedu u sobama bez prozora i nadzora. U tim sobama posteljina je čista, svaka od njih ima svoje kupatilo, a u njemu peškire i kondome.

A to nije jedini način da ovi zatvorenici nakratko „pobegnu iz zatvora“. Njihove porodice takođe mogu da dođu i, jednom u svaka tri meseca, odsednu u zasebnoj drvenoj kolibi, u kojoj su i sobe za decu i bašta punu dečijih igračaka.

Zatvorenik Haldena, Amund, objasnio je kako izgleda život u najluksuznijem zatvoru na svetu.

„Moraju da budu upućene u pravila, a onda žene i devojke dolaze sa decom na jednu ili dve noći tokom vikenda, Radi se o tome da se zatvorenici ponovo povežu sa svojom decom. Možda neki nisu imali izgrađene veze već duže vreme“, kazao je on.

Luksuzni objekat, koji je prinudni dom za 252 kriminalca, namerno je izgrađen tako da nimalo ne liči na zatvor.

Norveške zatvorske vlasti tvrde da ovakvo okruženje pomaže u smanjenju ionako veoma niske stope kriminala u zemlji.

Norveški umetnik Dolk, koji je naslikao mural u Haldenu vredan preko milion evra, rekao je:

„U norveškom zatvorskom sistemu, fokus je na ljudskim pravima i poštovanju. Ne vidim ništa od ovoga kao neobično. Кada dođu u zatvor, mnogi od njih su u lošem stanju i želimo da ih podignemo, da im damo samopouzdanje kroz obrazovanje i rad i da odu kao bolji ljudi“, kazao je on.

Stopa ponovnih prestupa u Norveškoj iznosi 20 odsto.

Go to TOP