JAVNO SAOPŠTENJE GLOBALNOG SAVETA IMAMA (GSI) U kojem se osuđuje teroristički napad Irana

Oslanjajući se na ovlasti koje su Globalnom savetu imama dali Islamska učilišta islamskih svetih gradova Nadžafa i Karbale, najoštrije osuđujemo teroristički napad koji je izvršio neislamski okupacioni režim Irana 13. aprila, 2024.

Talas dronova i projektila koje je lansirao (iranski) režim ne samo da je donio novu fazu napetosti, nesigurnosti i konfrontacije na Bliskom istoku, već je ciljao i Svetu zemlju i ozbiljno ugrozio vjerske objekte, uključujući džamiju Al-Aqsa.

Globalni savet imama odbacuje izgovor režima za samoodbranu, a mi ističemo njegovu historiju sponzoriranja terorizma, skrivanja terorističkih organizacija i korištenja džamija, svetih hramova i diplomatskih objekata za utočište svojih terorista. U protekle četiri decenije, Korpus garde Islamske revolucije (IRGC) bio je glavni izvor islamski terorizam u svijetu, sa svojim vođom Ali Khameneijem koji finansira organizacije koje se ne ograničavaju na Hamas, Hezbolah, jemenske Hutije; kao i skrivanje pripadnika Al-Qaide na iranskoj teritoriji.

Ova eskalacija i prijetnja otvorenim ratom ugrožava sigurnost i stabilnost miliona muslimana, tjerajući nas, kao vjerske vođe, da osudimo režim u Iranu i smatramo ga odgovornim za njegove terorističke akte u ime islama.

Osim toga, Globalno vijeće imama poziva sve demokratije koje još nisu proglasile Korpus garde islamske revolucije (IRGC) kao terorističku organizaciju da to učine odmah kao odgovor na ovaj eklatantan napad.

Potpisnici:
1) Upravni odbor GIC-a
2) Vrhovni komitet imama GIC-a
3) Savjetodavni odbor GIC-a
4) članovi Generalnog vijeća GIC-a
5) Savjet za hitne poslove GIC-a (295 članova, koji predstavljaju 38 zemalja).

Go to TOP