Izbori u Srbiji i dijalog: Dekodiranje uticaja – sa Miodragom Marinkovićem

Izvor: Alternativna

U najnovijoj epizodi podkasta Alternativne “Kosovski ključ”, novinarka Sanja Sovrlić i naš sagovornik Miodrag Marinković – izvršni direktor NVO Casa, u opsežnoj diskusiji razgovaraju o nedavno održanim izborima u Srbiji 17. decembra. Diskusija se dotiče različitih kritičnih aspekata, osvetljavajući izazove sa kojima se suočavaju Srbi na Kosovu i buduću dinamiku dijaloga Kosovo-Srbija.

Razgovor se na samom na početku dotiče prepreka sa kojima su se suočavali Srbi na Kosovu tokom srpskih parlamentarnih izbora, gde su bili primorani da putuju u Srbiju kako bi glasali. Marinković je podcrtao uticaj stava Prištine po ovom pitanju i složenu dinamiku koja utiče na izborni pejzaž.

Razgovor se takođe bavi stavom premijera Aljbina Kurtija o glasanju Srba, koji naš sagovornik tumači kao pokušaj da se potvrdi suverenitet usred međunarodne neizvesnosti.

Marinković daje uvid u izazove koje predstavlja Kurtijeva politika i njene implikacije na Srbe na Kosovu.

Marinković dalje rasčlanjava reakciju Beograda na odluku da se srpski izbori ne održe na Kosovu, sa posebnim osvrtom na izjave predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. Govoreći o vremenu i načinu ovih izjava, osvrće se na pasivnu poziciju u kojoj se Beograd nalazi u kontekstu pitanja Kosova i prava Srba na Kosovu.

Razgovor se dotiče i međunarodne reakcije i zapažanja, dovodeći u pitanje njihovu adekvatnost u rešavanju izbornih nepravilnosti u vezi sa srpskim izborima 17. decembra. Analiza prelazi na izborne rezultate, secirajući pobedu Srpske napredne stranke i njene implikacije.

Marinković je naglasio potrebu i da se gleda dalje od statistike kako bi se razumela promena osećanja i potencijalno nezadovoljstvo kosovskih Srba politikom Beograda.

Razgovor se osvrće i na potencijalnu putanju dijaloga Kosovo-Srbija. Marinković deli uvid u očekivani kontinuitet politike Vlade Srbije prema pitanju Kosova, odnosno, kako navodi, nepostojanju politike i ulogu međunarodnog pritiska u oblikovanju dijaloga.

Marinković ističe i potrebu za aktivnom politikom u zajednici kosovskih Srba, koja bi se bavila zabrinutošću građana.

Go to TOP