Inflacija na Kosovu će se ove godine pasti

Inflacija na Kosovu će se ove godine, prema očekivanjima Svjetske banke, usporiti na 3% i postepeno pasti na 2% u srednjem roku.

Zbog toga se očekuje pad kamatnih stopa do druge polovine 2024. godine.

Kancelarija Svjetske banke na Kosovu je za Radio Kosovo rekla da predviđaju usporavanje inflacije do kraja 2024. godine.

„Svetska banka trenutno predviđa da će se inflacija, merena indeksom potrošačkih cena, usporiti na 3 odsto ove godine i postepeno pasti na 2 odsto u srednjem roku“, navodi se u odgovoru Svjetske banke.

Prema podacima Svjetske banke, projekcija je zasnovana na očekivanjima nižih pritisaka kada su u pitanju međunarodne cijene energije, hrane i sirovina, koje Kosovo uglavnom uvozi.

Prošle godine su kamate ponovo porasle, u pokušaju da se obuzda inflaciju, dok istraživanje Centralne banke, sprovedeno u januaru, pokazuje da Svjetska banka u drugoj polovini ove godine predviđa njihovo blago smanjenje.

Čak i predsjednik Privredne komore Kosova, Ljuljzim (Lulzim) Rafuna, kaže da treba smanjiti kamate.

„Vidimo da dolazi do pada inflacije. Više nije na vrhuncu kao prošle godine i nema razloga da kamate rastu”, rekao je Rafuna.

Šef Kosovske poslovne alijanse, Agim Šahini (Shahini), rekao je da su kamate na Kosovu najviše u regionu i da utiču na investicije.

„Ekonomija ne može da se razvija bez podrške banaka. Banke su postale najprofitabilniji sektor na račun građana”, rekao je Šahini.

Go to TOP