Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Ilegane strukture Srbije na Kosovu koje je bivša koalciija PDK-LDK… “integrisala” u institucije “Civilna zaštita” i “Severna brigada” proglašene terorističkim organizacijama na Kosovu!

Republička Vlada je na današnjem 148 zasjedanju proglasila terorističkim organizacije i njihove pripadnike “Civilna zašita” i “Severna brigada” koje deluju na severu zemlje što je najavljivana odluka prenosi Kosova.info

Premijer Republike Aljbin Kurti je na zasjedanju u četvrtak istakao da ove organizacije predstavljaju ozbiljnu i direktnu pretnju bezbednosti i ustavnom poretku Kosova.

„Na osnovu procena bezbednosnih institucija u Republici Kosovo, nelegalne formacije ‘Civilna odbrana’ i njena komponenta ‘Severna brigada’ predstavljaju ozbiljnu i direktnu pretnju bezbednosti i ustavnom poretku Kosova”, naglasio je Kurti.

Pročitao je neke od razloga zašto ove organizacije treba proglasiti terorističkim.

„Na osnovu činjenice da je pretnja ustavnom i pravnom poretku beskompromisna, a imajući za cilj zaštitu svih građana Kosova, bez obzira na akcije sa elementima terorizma, uključujući ali ne ograničavajući se na oružane napade na policiju KPS-a, KFOR i EULEX, napadi na građane i političke protivnike, pozivi na otpor i neposlušnost, izazivanje opšte opasnosti, pa i kroz paljenje javne i privatne imovine, ometanje slobodnog kretanja, primoravanje građana na proteste, barikadama i drugim oblicima otpora, organizovanje i sprečavanje sprovođenja odluka institucija zemlje, regrutovanje i obučavanje pripadnika za upotrebu oružja i borbenih metoda u vojnim bazama u Srbiji, u cilju izvođenja napada na domaće i međunarodne institucije na Kosovu, pretnji i zastrašivanja građana u sever zemlje, politički subjekti i kandidati sa ciljem povlačenja iz izbornog procesa i sprečavanja učešća na izborima, ‘Civilna odbrana’ i ‘Severna brigada’, proglašeni su terorističkim organizacijama u Republici Kosovo”, rekao je Kurti.

Ministar policije Dželjalj Svečlja, rekao je da oni rade na identifikaciji i reagovanju na pretnje ustavnom poretku i bezbednosti Kosova. I dodao u tom pogledu da terorizam i nasilni ekstremizam ostaju jedna od glavnih briga koje su zapretile Kosovu.

“Relevantne institucije su u okviru relevantnih mandata identifikovale nekoliko terorističkih grupa koje sprovode direktne terorističke akcije protiv Kosova. Ove grupe su tolerisane tokom godina. Više od 2 godine naše zakonske odluke osporavaju se barikadama, oružanim napadima na pripadnike policije KPS-a, napadima na državne objekte, napadima na političke protivnike, napadima na novinare i sl. Ministarstvo policije je angažovano na identifikaciji ovih lica koja su počinila krivična dela”, rekao je on.

On je rekao da privođenje ovih grupa pravdi osigurava mir i sigurnost za grupe koje su do sada bile ugrožene. I da ova odluka ne ugrožava članove ovih organizacija koji su ranije amnestirani.

Ovom predlogu Vlade usprotivio se ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić. Koji je zatražio od ministra unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlje da preispita prijedlog, kako se “ne bi donosile ishitrene odluke”. On je bio jedini glas protiv.

“Neki prijedlozi su užurbani i mislim da trebamo postupati vrlo oprezno. S obzirom na Vas ministre, Vi ste vredni radnik. Preklinjem vas da, ako bude druge prilike, razmislite da još jednom vidite ovaj prijedlog i odluku, jer se bojim da ćemo biti odvojeni od naših sagovornika na sjeveru. Takav pristup će nas odvesti daleko”, rekao je Rašić.

Na šta je Svečlja odgovorio da je proglašenje ovih organizacija terorističkim ključno za građane.

“Upravo ova dva subjekta nasiljem i ucjenama onemogućavaju ovaj razgovor sa tamošnjim građanima. Uvjereni smo da je privođenje pravdi pripadnika ova dva subjekta garancija da je dijalog i saradnja mogući i da će donijeti rezultate”, rekao je.

Go to TOP