I Vučić fotografiju Bošnjaka iz Žepe prikazao kao stradale Srbe

O sramnom činu zloupotrebe fotografija protjeranih Bošnjaka iz Žepe u svrhu obilježavanja stradanja Srba tokom ‘Oluje’ bruji region.

Iako se ovaj čin s pravom adresira predsjedniku RS Miloradu Dodiku, on u tom činu nije usamljen. Naime, istu fotografiju na svojim je stranicama predsednik.net i zvaničnom instragram nalogu koristio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je uz objavu saopštio da Srbija i RS nikada neće zabraviti ubijenu djecu na Petrovačkoj cesti i da se neće odreći svog naroda ma gdje živio.

Podsjetimo, ispostavilo se da se na fotografiji vide Sabina i Nermina Mujkić i da je fotografija nastala u Žepi 1995. godine, kada su prisilno iseljeni Bošnjaci, a ne kako su to zvaničnoci RS i Srbije htjeli predstaviti da se radi o protjeranim Srbima iz Hrvatske tokom akcije ‘Oluja’.

Za Vijesti.ba je govorila djevojčica sa fotografije Nermina Mujkić. Ona je u trenutku snimanja fotografije, imala samo tri mjeseca i bila je u krilu svoje majke Sabine. Pred njih se nalazio i njen jedanaestogodišnji brat, dok je drugi brat od trinaest godina kao ranjenik bio u transporteru UN.

– Malo sam i u šoku, kada sam vidjeli da fotografija moje majke i mene stoji na obilježavanju Oluje. Za nas je takvo korištenje fotografije poniženje, za koga nije uredu je, ali za mene jeste. I ovo je još jedan šamar i za mene i moju porodicu, rekla nam je Mujkić.

Ona je pojasnila da je fotografija nastala u blizini Kladnja, 26. jula 1995. godine.

– Fotografija je nastala, nakon pada Žepe, nas je neko od stranih fotoreportera uslikao u tom autobusu. Za tu fotografiju mi znam već nekih 5-6 godina. Ja sam tu fotografiju pronašla na jednom stranom portalu, pitala sam majku da li smo to mi? Ona mi je rekla da jesmo. Fotografija se čak nalazi u nekim knjigama koje su objavljivane u vezi sa žrtvama Žepe.

Na kraju nam je pojasnila i da je njena majka Sabina također pod šokom nakon današnjih događaja.

Podsjetimo, ovu fotografiju je prvi objavio AFP, autor fotografije je Joel Robin. U pitanju je zapravo fotografija uslikana 26. jula 1995. nakon pada Žepe.

Go to TOP