Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Hovenier-Srpskoj Listi: Znamo tačno gdje je granica, vi ste opoziciona stranka nezavisnog Kosova

Američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier zatražio je potpunu deeskalaciju situacije na sjeveru.

On je medijima rekao da SAD zahtijevaju punu implementaciju postignutih sporazuma.

“Nastavljamo razgovore sa Vladom, dobro je vidjeti dalju eskalaciju situacije na sjeveru. Drugo, želimo da vidimo napore obe strane, Kosova i Srbije, da se postigne puna primena postignutog sporazuma za unapređenje integracije”, rekao je on.

Hovenier je govorio i o sastanku Srpske liste sa specijalnim izaslanikom Vašingtona za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. On je istakao da SAD žele i očekuju da Srpska lista učestvuje na izborima.

Ambasador je dodao da ne treba dovoditi u pitanje da je Kosovo suverena država i da je Lista Srpska opoziciona politička partija na Kosovu.

“Video sam neke komentare Srpske liste nakon sastanka i želim da istaknem nekoliko stvari. Prvi je da SAD Kosovo smatraju, a mi smo ga od proglašenja nezavisnosti 2008. godine priznali kao suverenu, nezavisnu i demokratsku državu. Posao koji radimo sa Srpskom listom, kao političkom strankom Kosova, je posao koji radimo sa drugim opozicionim partijama na Kosovu. Ne bi trebalo da bude pitanja ili sugestija o stavu SAD da je Kosovo nešto drugo do nezavisna država. A to uključuje i sjever Kosova, kao što sam mnogo puta rekao, znamo tačno gde je granica. To je sjeverno od Mitrovice. Želimo da Lista Srpska igra svoju ulogu političke stranke na suverenom, nezavisnom i demokratskom Kosovu. Mi je ne smatramo srpskom političkom strankom, mi je smatramo strankom etničkih Srba na Kosovu. Moramo ovo razjasniti”, rekao je Hovenier.

Srpska lista je prije četiri dana na sastanku sa Eskobarom pominjala poštovanje potpisanih sporazuma, tražeći osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić je dva dana kasnije u intervjuu za Glas Amerike tvrdio da su od prije izbora na sjeveru postojale specijalne jedinice koje, kako je pretpostavio, “grade ilegalne baze uzimajući srpske zemljišta, ne poštujući zakone o eksproprijaciji“. Između ostalog, tvrdio je da se sprovodi teror nad Srbima i da izbori ništa neće rešiti bez totalne deeskalacije situacije.

Go to TOP