Hoti iz LDK-a kritikuje republičkog premijera za menadžiranje pregovora

Bivši premijer Vlade Kosova koja je proglašena ilegalnom a ista je poznata po noćnim posetama zastupnicima da bi podržali njen nastanak i primamljive pozicije po diplomatskim misijama ali ne samo, Avdulah Hoti kritikovao je Vladu Republike Kosova koja je dobila legitimnost na poslednjim izborima 14 februara 2021 upravo zbog pristupa dijalogu sa Srbijom i zato što ne koristi isti priručnik kao što je on.

Hoti tvrdi da je zemlja pretrpelo veliku štetu kada je republička Vlada ‘odustala’ od dijaloga o međusobnom priznavanju, koji je nelegitimna vlada koju je predvodio uz pomoć ‘partnera’, “jasno zacrtala”.

Samit u Parizu (jul 2020.), Vašingtonski sporazum (septembar 2020.) i brojni bilateralni sastanci sa zemljama petorke jasno su uokvirili dijalog o svrsi, sadržaju i vremenu konačnog sporazuma, kao i ‘naterali Srbiju’ da započne proces postizanja konačan sporazum o međusobnom priznavanju i normalizaciji odnosa sa Kosovom“, konstatovao je na Fejsbuku.

Isti je nastavio u smeru da državna delegacija u Briselu zatražila potpisivanje sporazuma o nenapadanju i zamenu CEFTA umesto da traži međusobno priznanje.

“Nažalost, dijalog o međusobnom priznavanju degradirao se u dijalog o registarskim tablicama, koliko god ovo pitanje bilo važno. Na sastancima Komisije za stabilizaciju i pridruživanje, održanim u Prištini u novembru 2021. i u Briselu u martu 2022. godine, vladajuća većina na Kosovu se obavezala da će primeniti preliminarne sporazume o dijalogu, koji se unutar Kosova oštro kritikuju i protive“, nastavio je.

I napisao da se sada mora preuzeti odgovornost zemlje i pokazati ozbiljnost partnerima, je oni ne znaju šta da kažu.

Go to TOP