Historijski dan – Rumunski poslanik: Kosovo treba da se pridruži Savjetu Evrope, ne treba stvarati drugu Republiku Srpsku na Kosovu

Poslanik iz Rumunije Julijan Bulai smatrao je današnji istorijski dan u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, gdje se razmatra izvještaj kojim se preporučuje članstvo Kosova u ovoj značajnoj organizaciji.

Iako dolazi iz zemlje koja ne priznaje nezavisnost Kosova, on je rekao da se nada da će odluka biti u korist članstva najnovije balkanske države u Savjetu Evrope.

„Ovo je istorijski dan sa liberalne tačke gledišta. Mi branimo prava pojedinaca, a ne država, ne etničkih grupa. “Današnja odluka znači više prava za 1,6 miliona ljudi koji su također iskusili rat, čije rane još zarastaju i primorani su da zajedno grade budućnost”, rekao je Bulai.

„Današnja odluka je polazna tačka i očekujemo da Kosovo ispuni sve dogovorene reforme i svoje međunarodne obaveze. Kosovo je spremno i zaslužuje da se pridruži Savjetu Evrope”, dodao je on.

Osvrćući se na Zajednicu opština sa srpskom većinom, on je rekao da na Kosovu ne treba stvarati drugu Republiku Srpsku.

“Ne želimo da idemo pogrešnim putem stvaranja druge Republike Srpske na Kosovu, ali ne treba ni zanemariti stvarne potrebe srpske manjine koja se mora poštovati i uključiti na Kosovo”, rekao je Bulai.

Go to TOP