Evropski parlament: Osuda Srbije zbog umiješanosti u teroristički napad na Kosovu, u Banjskoj

Evopski parlament (EP) usvojio je u četvrtak rezoluciju kojom se osuđuje teroristički napad u Banjskoj 24. septembra te traži poduzimanje mjera protiv Srbije ukoliko se utvrdi da je bila izravno umiješena u taj napad.

“Evropski parlament odobrio je rezoluciju o najnovijem razvoju događaja u dijalogu Srbije i Kosova. Potrebna nam je potpuna istraga napada u Banjskoj i pravda. Kosovo i Srbija bi se također trebali vratiti mirnom i konstruktivnom dijalogu koji omogućuje Europska unija”, objavio je na Platformi x Vladimir Bilček, zastupnik u EP i izvjestitelj za Srbiju.

U Rezoluciji Evropskog parlamenta o nedavnim događanjima u dijalogu Kosovo-Srbija, koja je usvojena većinom glasova, Beograd i Priština se pozivaju na deeskalaciju, te se također ističe kako je potrebno utvrditi sve činjenice u vezi s događajem u Banjskoj, a obje strane se trebaju vratiti dijalogu.

Izvjestiteljica za Kosovo u EP Viola von Cramon kazala je u četvrtak da su događaji u Banjskoj za sve u EU bili veliki šok i mnoge članice su bile “ekstremno zabrinute” te dodala da pored mnogo sukoba i ratova u svijetu EU ne želi još jednu destabilizaciju u susjedstvu i pozva Beograd na saradnju.

“U slučaju ako ne bude suradnje, istraga ne bude transparentna i da oni za koje mislimo da trebaju ne budu procesuirani mogu biti poduzete mjere protiv Srbije. To može biti da nema više sastanaka s visokim funkcionerima, mogu biti ukinuta sredstva za infrastrukturu ili može imati učinak na pregovore u vezi s pristupanjem EU”, rekla je Von Cramon.

Prema njezinim riječima, u slučaju da ne bude surađivala protiv Srbije bit će poduzete restriktivne mjere ali će one obuhvatiti srbijanske čelnike a ne građane te zemlje.

„Komisija zna kako u nekom trenutku mora reagirati do sada su bili prilično tolerantni i moraju priznati da taj način suradnje do sada nije funkcionirao”, rekla je Von Cramon.

U terorističkom napadu paravojne grupe Srba na kosovsku policiju 24.septembra u Banjskoj na sjeveru Kosova ubijen je kosovski policajac te tri srpska napadača. Kosovo je za taj napad optužila Srbiju i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, a službeni Beograd negira umiješanost u taj događaj.

Odgovornost za organiziranje napada preuzeo je Milan Radoičić, u to vreme potpredsjednik Srpske liste, najveće stranke kosovskih Srba. Njega je Vrhovni sud Srbije pustio na slobodu, dan nakon što je pritvoren zbog sumnje da je počinio niz kaznenih djela, uključujući trgovinu oružjem i kaznena djela protiv opće sigurnosti.

Go to TOP