Evropski centar za slobodu medija: Aljiu podržala Pokret Samoopredjeljenje, ne može biti nezavisna

Evropski centar za slobodu medija saopštio je da je zabrinut zbog odluke Skupštine Kosova da izabere Ljuljetu Aljiu-Krasnići za člana Nezavisne komisije za medije (NKM) prenosi Kosova.info

U reakciji objavljenoj na Facebooku u srijedu, Centar je rekao da se Aljiu-Krasnići, koja je javno podržala vladajuću pozicionu partiju Pokret Samoopredeljenje, ne može smatrati “ni na koji način nezavisnom”.

„Žao nam je što vidimo ovakav razvoj događaja jer je u suprotnosti sa procesom depolitizacije NKM-a koji je Pokret Samoopredjeljenje započeo. Ova imenovanja su veliki korak ka političkom oporavku, na isti način kao što je to rađeno u prošlosti”, rečeno je u reagovanju ECPMF-a.

Centar je najavio da će o ovom uznemirujućem razvoju odmah obavijestiti Savet i Parlamentarnu skupštinu Evrope.

Ljuljeta Aljiu-Krasnići izabrana je za članicu Odbora Nezavisne komisije za medije, nakon što je dobila većinu glasova članova Skupštine u procesu glasanja nasuprot kandidatkinje Violjete Hiseni-Keljmendi u trci za žensku članicu borda NKM.

Proces izbora članova Odbora NKM-a protekao je uz nepravilnosti i netransparentnost. Sa kandidatima je obavljen razgovor bez prisustva kamera. Isto je učinjeno i prilikom njihovog bodovanja.

Go to TOP