Evroparlamentarci traže od Srbije da izruči Milana Radoičića Kosovu

Poslanici Evropskog parlamenta usaglasili su dokument rezolucije o poslednjim dešavanjima u dijalogu Srbije i Kosova, uključujući teroristički napad u Banjskoj za koji je odgovornost preuzeo Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste.

O ovom dokumentu poslanici će raspravljati sutra kada bi trebalo i da ga usvoje. Ključni zahtev je da se protiv Vlade Srbije preduzmu mere ukoliko se utvrdi da je direktno umešana u „teroristički napad u Banjskoj“ i ukoliko je umešana u nasilje na Severu Kosova u maju ove godine. Od srpskih vlasti se traži da isporuče Milana Radoičića Kosovu.

U konačnom nacrtu rezolucije u koju je srbijanski portal Nova.rs imala uvid poziva se na deeskalaciju sukoba na severu Kosova, a Srbiju da u potpunosti sarađuje u istragama.

EP traži od Srbije da one koji su odgovorni za napad a koji se nalaze u Srbiji, privede pravdi. Ovo se pre svega odnosi na Milana Radoičića potpredsednika Srpske liste, koji je preuzeo odgovornost za oružani napad.

Evroposlanici traže od Srbije da Radoičića izruči Kosovu.

Rezolucijom su predložene mere koje bi trebalo usvojiti protiv Srbije ukoliko ne odgovori na zahteve EU.

Predlog je da se preduzmu mere protiv Vlade Srbije ukoliko istrage otkriju da je država Srbije bila direktno umešana u teroristički napad na teritoriji Kosova odnosno u Banjskoj i nasilne napade koji su se dogodili na severu Кosova u maju 2023.

Sankcije su predviđene i ukoliko „srpske vlasti nisu spremne da u potpunosti sarađuju“.

Evroparlamentarci u tom kontekstu pozivaju EK da obustavi sredstva Srbiji obezbeđena u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III ako rezultati istrage pokažu da je srpska država bila direktno uključena u ove napad.

Pozivaju EK da usvoji ciljane restriktivne mere i navode: „uključujući ali ne ograničavajući se na zamrzavanje imovine i zabrane putovanja, protiv destabilizirajućih aktera na severu Кosova i vođa velikih mreža organiziranog kriminala“.

Dalje predlažu i da EK sledi primer SAD i uvede sankcije Milanu Radoičiću.

Trojica mrtvih terorista prikazani kao heroji
Poslanici EP u Nacrtu rezolucije osuđuju vojno gomilanje srpske vojske na granici sa Kosovom, ali prima k znanju i povlačenje dela svojih trupa sa granice sa Kosovom i poziva Srbiju da se u budućnosti uzdrži od ovog ponavljajućeg obrasca eskalacije. Takođe, poziva poziva Srbiju da povuče sve isturene vojne baze koje se nalaze u blizini granice sa Kosovom i opremu, uključujući protivvazdušne sisteme i jedinice teške artiljerije i da se ubuduće uzdrži od bilo kakvog nesrazmernog vojnog raspoređivanja u toj oblasti.

Ukinuti mere protiv Kosova
Evroparlamentarci u Nacrtu rezolucije ističu da je od ključnog značaja održavanje vanrednih lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova i pozivaju kosovske Srbe da se vrate u kosovske institucije „ohrabrujući vladu da značajno pojača napore za njihovu reintegraciju“. Oni izražavaju žaljenje zbog negativnih mera koje je Savet preduzeo protiv Kosova i pozivaju an njihovo ukidanje.

U dokumentu se navodi da su zabrinuti zbog destabilizujućeg uticaja srpskih vlasti na čelu sa Aleksandrom Vučićem na ceo region, istovremeno naglašavajući „nepokolebljivu podršku građanima Srbije u njihovoj brobi za evropsku demokratsku budućnost“.

Pozivaju se srpske vlasti i mediji da se uzdrže od govora mržnje protiv Kosovara i „širenja laži o ‘etničkom čišćenju’ i ‘pogromima'“ na Kosovu, za šta nema dokaza, a osuđuju i nastavak pokušaja Rusije da izvrši uticaj na Zapadni Balkan, a posebno između Srbije i Kosova. Evroposlanici traže potpuno pojašnjenje u vezi sa potencijalnom ulogom Rusije u napadu koji se dogodio u Banjskoj.

Go to TOP