Evo ko je došao na regionalni sastanak o položaju Bošnjaka u regiji

U Hotelu Hills na ilidži počeo je sastanak o položaju i statusu Bošnjaka u regiji.

Ranije su se predstavnici okupili u Sarajevu, na Baščaršijskom trgu kod Sebilja nakon čega je uslijedila šetnja gradom. Za razliku od susreta na Baščaršiji, na Ilidži je sastav proširen za delegaciju NES-a.

Izjave za medije planirane su po završetku sastanka od 18 sati.

Predsjednik Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je danas da je ideja regionalnog skupa predstavnika Bošnjaka, koji je danas organizovao u Sarajevu, važnija od svakog pojedinca.

– Ovdje su predstavnici najjačih stranaka regiona, iz Kosova, Crne Gore, Sandžaka, Sjeverne Makedonije. To pokazuje opravdanost ovog sastanka. Danas ćemo otvoriti vrata da se ono što je započeto u Skoplju nastavi. Nekoliko je tema, položaj Bošnjaka u državama regiona, pitanja EU integracija, ekonomija kao problem odlaska mladog stanovništva. Ideja iz Skoplja je da se formira jedan klub parlamentaraca. Otvorit ćemo i dodatne teme i pozvati da nam se priključe i druge kolege – rekao je Konaković tokom šetnje gradom.

Predstavnici Bošnjaka regiona okupili su se na Baščaršijskom trgu kod Sebilja nakon čega je uslijedila šetnja gradom.

Konaković je u izjavi medijima rekao da ga čudi reakciji VKBI-a povodom današnjeg sastanka s obzirom na to da su ranije pozivali političke aktere da budu aktivniji.

Go to TOP