Euleks demantuje Srbiju: Nije nam niko zabranio učestvovanje u operaciju policije, bili smo u bliskom kontaktu sa policijom

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) odbacila je tvrdnje srpskih zvaničnika da joj nije bilo dozvoljeno da učestvuje u policijskoj akciji 24. septembra u Banjskoj, nakon što je napadnuta kosovska policija.

EULEX-u ni na koji način nije zabranjeno da učestvuje ili posmatra operacije koje je Kosovska policija izvela 24. septembra”, saopštila je ova misija Evropskog bloka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković poručili su da Kosovo nije dozvolilo Euleksu učešće u policijskoj akciji, nakon što je naoružana grupa napala Kosovsku policiju u Banjskoj da Zvečan.

Vučić je, na sastanku sa predstavnicima QUINT-a i Evropske unije 26. septembra, rekao da ih je pitao zašto je “Euleks odbijen” da učestvuje u operaciji na severu.

„Nakon napada na Kosovsku policiju i nakon intervencije policije, mobilne patrole policijske jedinice EULEX-a i Jedinice rezervne policije, kao i drugi članovi osoblja EULEX-a, bili su u bliskom kontaktu sa Policijom Kosova i otišli u područje oko manastira Banjska na severu Kosova”, saopštio je Euleks.

Iz ove misije su dodali da su pomno pratili policijsku operaciju i bili u bliskom kontaktu sa Kosovskom policijom i mirovnom misijom NATO-a na Kosovu, KFOR.

I Vučić i Petković su tvrdili da su dvojica Srba ubijena nakon što su se predali i zahtevali da se Euleks uključi u istragu i da ova misija posreduje omogućavajući srpskim istražiteljima da obave obdukciju ubijenih napadača.

Ova misija EU nije navela da li je prihvatila takav zahtev Srbije, ali je saopštila da nema “izvršni mandat da vodi istrage”.

“Misija je pratila i nastaviće da prati aktivnosti koje su sprovele vlasti na Kosovu u vezi sa napadom, kao što su istrage, konfiskacije i racije. U skladu sa mandatom koji imaju i zakonodavstvom Kosova, predstavnici EULEX-a su bili prisutni tokom obdukciju, u svojstvu posmatrača”, rečeno je u odgovoru Euleksa, prenosi rel.

Kosovo je okrivilo Srbiju za napad na Banjsku, koji opisuje kao teroristički napad, i zatražilo međunarodnu istragu o ovom događaju. Srbija je negirala da je učestvovala u ovom događaju.

Napad su oštro osudile Sjedinjene Države i Evropska unija.

Go to TOP