Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

EU poziva na hitno raspisivanje prijevremenih izbora na sjeveru

Evropska unija (EU) pozvala je na raspisivanje prijevremenih izbora na sjeveru Kosova što je prije moguće, kako bi se “stavila tačka na aktuelnu krizu”.

Zvaničnik EU saopštio je da je EU i dalje zabrinuta zbog tenzija na severu Kosova i da nastavlja da poziva na hitnu deeskalaciju sa obe strane.

„Takođe, i da bi se sadašnja kriza okončala, prijevremeni izbori moraju biti raspisani što prije u sve četiri opštine i organizovani na potpuno sveobuhvatan način. To znači uz puno i bezuslovno učešće kosovskih Srba. EU je uputila konkretne zahtjeve za deeskalaciju za obje strane (prema Deklaraciji visokog predstavnika u ime EU od 3. juna, prijedlogu visokog predstavnika za obje strane od 22. juna i zaključcima Evropskog vijeća od 30. juna). U deklaraciji od 3. juna, koju je složilo svih 27 država članica, EU je jasno stavila do znanja da je spremna da preduzme odlučnu akciju u slučaju neuspjeha deeskalacije“, navodi se u odgovoru EU.

Nadalje, navodi se da EU pozdravlja najavu Vlade Kosova o trenutnom smanjenju prisustva policije za 25% u i oko općinskih zgrada na sjeveru Kosova, kao i posvećenost daljem smanjenju obima nakon zajedničkog bezbednosne procene kosovske policije, EULEX-a i – ako je potrebno – KFOR-a.

“Ovo su koraci u pravom smjeru, ali potrebni su dalji koraci. EU je pozvala Kosovo da deluje na način bez eskalacije i odmah obustavi policijske operacije u i oko četiri opštinske zgrade na severu Kosova. Četiri gradonačelnika moraju privremeno obavljati svoje dužnosti u objektima koji nisu općinski objekti.

EU ističe da je neophodna brza implementacija Sporazuma o putu normalizacije odnosa i Aneksa o njegovoj implementaciji, pri čemu se pominje i osnivanje „Zajednice opština sa srpskom većinom“.

Inače, tenzije na Kosovu su porasle nakon ulaska novih albanskih gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova – Zvečan, Leposavić i Zubin Potok – u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo.

Srpska zajednica i Lista srpska , najveća stranka Srba na Kosovu, bojkotovali su aprilske izbore, ali ne prihvataju ni nove predsednike albanske nacionalnosti koji su preuzeli opštine sa veoma malim brojem glasova..

Tenzije su takođe kulminirale nasiljem između demonstranata i pripadnika misije NATO-a na Kosovu, KFOR-a.

Međunarodna zajednica je zatražila od Kosova i Srbije da smanje tenzije i sednu za pregovarački sto.

Kosovo je 10. jula postiglo sporazum sa EU za smanjenje tenzija, a to je uključivalo i održavanje novih izbora na severu.

Međutim, nedavno je premijer Kosova Aljbin Kurti rekao da nema izbora bez potpunog proširenja situacije na severu.

Go to TOP