EU lideri traže uravnotežen pristup: I ukoliko bude mera moraju biti proiv obe strane a ne samo Kosova

Iz medijskih izvora saznajemo da su lideri nekoliko zemalja članica EU tokom samita u Briselu istakli da se za situaciju na severu ne mogu preduzimati upozorenja ili mere samo protiv Kosova, izuzimajući Srbiju.

Ovaj stav su otvoreno iznijeli premijer Hrvatske Plenković i premijer Slovenije Golob. I na kraju samita odobreni su zaključci, uključujući i one koji zahtijevaju hitno smirivanje situacije na sjeveru i koji upozoravaju na negativne posljedice ako se to ne dogodi prenosi Kosova.info

Izbalansiraniji pristup Kosovu i Srbiji po pitanju severa zatražila je Evropska unija (EU), nekoliko lidera zemalja članica, na samitu lidera koji je završen u petak u Briselu. Lideri država članica zatražili su hitnu eskalaciju situacije na Kosovu i upozorili na negativne posledice ukoliko do toga ne dođe.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković naglasio je da deeskalaciju ne može raditi samo jedna strana.

„Videli smo kako, na koji način i ko je napao vojnike KFOR-a i pripadnike Eulex-a. Stabilizacija, da. Učešće na izborima, da. Razgovori sa obe strane, da. Usklađenost sa sporazumom, da. I stvaranje preduslova za normalizaciju odnosa, da”, rekao je premijer Plenković. Poruka je: uravnotežen pristup. Nema pritiska na jednu od stranaka”.

U tom duhu govorio je i premijer Slovenije Robert Golob.

“Nikada ne postoji samo jedan krivac, iako u jednom trenutku tako izgleda”, rekao je premijer Golob.

Evropska komisija je uoči samita upozorila da će protiv Kosova biti preduzete brojne mere, o čemu će biti saopšteno u toku nedelje.

Generalni direktor za proširenje Evropske komisije Jan Koopman istakao je da je situacija zabrinjavajuća i da kosovske vlasti nisu odgovorile na zahtjeve EU.

“Nažalost, Evropska komisija će svakako preduzeti niz mjera koje će biti saopštene nešto kasnije ove sedmice, a one će uključivati ​​obustavu rada u smislu Stabilizacijsko-asocijacijskih tijela i suspendovaćemo program finansiranja Kosova, kao i predlog koji je podnelo Kosovo za investicioni okvir za zapadni Balkan, koji u ovom trenutku neće biti obrađen. Također će biti obustavljena kontinuirana podrška nabavci i potpisivanju ugovora”, rekao je on.

“Događaji na visokom nivou i bilateralne posjete također će biti obustavljeni.”

Koopman je govorio o mjerama, dok je zajedno sa Lajčakom učestvovao u debati u Odboru za vanjsku politiku Evropskog parlamenta. On je rekao da te mjere “nisu olako poduzete” i da su reverzibilne ako se preduzmu pravi koraci za ublažavanje situacije.

Na samitu kojim je u petak završen rad, lideri zemalja članica Unije zatražili su hitno produženje situacije na Kosovu i upozorili na negativne posledice ako se tako nešto ne uradi.

Poziv su uputili kroz zaključke koje su odobrili na kraju dvodnevnog samita.

„Evropsko vijeće osuđuje nedavne nasilne incidente na sjeveru Kosova i poziva na hitnu eskalaciju situacije, na osnovu ključnih elemenata koje je Evropska unija već naglasila 3. juna 2023. Stranke moraju stvoriti uslove za prijevremene izbore u sve četiri opštine na severu Kosova. Neuspeh u deeskalaciji tenzija imaće negativne posledice”, sadržaj je stava usvojenih zaključaka koji je posvećen situaciji stvorenoj na severu i tenzijama između Kosova i Srbije.

Među njima je i zahtev za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Iako su zaključci pripremljeni na vrijeme i njihov sadržaj nije sporan, odobravanje je bilo neizvjesno do posljednjeg trenutka, jer se radilo o paketu zaključaka sa svim temama koje su bile na dnevnom redu tokom dva dana održavanja samita.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozep Borelj je na ovom samitu liderima zemalja članica predstavio izveštaj o situaciji na severu i tenzijama između Kosova i Srbije. On je pre sastanka na Tviteru napisao da će razgovarati, između ostalog, o najnovijim dešavanjima na severu Kosova.

Na ovom području naseljenom većinom Srbima, lokalno stanovništvo od kraja maja protestuje protiv albanskih načelnika opština. Tenzije su takođe kulminirale u nasilnim sukobima između srpskih demonstranata i vojnika NATO misije KFOR. Bilo je i izvještaja o napadima ručnim bombama i drugim sredstvima. Kosovo i Srbija okrivljuju jedni druge za stvorenu situaciju.

A u zaključcima samita raspisan je poziv za prevremene izbore u četiri opštine na severu Kosova: Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Go to TOP