Emilija Redžepi prva zvanična delgacija Vlade Kosova od formiranja 44. Vlade Crne Gore

Podgorica, 12.02.2024
Autor: Berzat Berzati

Tokom službene posjete Vladi Crne Gore i državnim institucijama zamenice premijera Emilje Redžepi dočekana je i od strane zamenika crnogorske Vlade za obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku, dr Srđan Pavićević.

Takođe u delegaciji je bila i naša ambasadorica Arijana Žerka Hodža, i saradnici. Razgovorom je dominirala tema strateških prioriteta kao što je vladavina prava, s posebnim akcentom na poštovanju ljudskih i manjinskih prava.

Kao i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i pristupanje Evropskoj zajednici, ali i neophodnost pristupanja NATO-u za našu državu prenosi Kosova.info

Zamjenica premijera Emilija Redžepi je iskazala zahvalnost Crnoj Gori – kako za prijem izbjeglica tokom poslednjeg rata na Kosovu, tako i za podršku u uspostavljanju nezavisnosti Republike Kosovo, naglašavajući sljedeće:

“Uzajamno poštovanje, zajednički ciljevi u pravcu evropskih integracija, poštovanje ljudskih prava i dobrosusjedski odnosi – jedini su garant mira, stabilnosti i ukupnih bezbjednosnih prilika na Balkanu.” rekla je Redžepi.

Podpredsjednik crnogorske Vlade Dr. Srđan Pavićević se u potpunosti složio sa ovim stavom i naglasio:

“Iz dosadašnjeg iskustva i burnih političkih dešavanja jasno je da su integracioni procesi apsolutno superiorni i emancipatorski za sve zemlje Zapadnog Balkana, dok su dezintegracioni procesi, insistiranje na razlikama i onome što nas dijeli – inferiorni i retrogradni trendovi.” rekao je Pavićević.

Te dodao da ima veliku nadu da će se „pod krovom Evropske unije svi ovi narodi osjećati bezbjednije i zadovoljnije zbog toga što se isticanjem i njegovanjem zajedničkih vrijednosti i ciljeva smanjuje prostor za pravdu po mjeri većeg naroda ili agresivnije politike. Ne moramo svi biti isti da bi pravda važila za sve. U krajnjoj liniji, u interesu građana je da budu zadovoljni i bezbjedni, a ne da njihove političke elite dokazuju svoju političku i istorijsku ispravnost.“

Sagovornici su složili da nema prepreka međusobnoj saradnji i razmjeni dobrih praksi i da su obje zemlje otvorene da u prijateljskom i transparentnom duhu nastave da njeguju odnose i grade povjerenje u interesu cijelog regiona.

Go to TOP