Emilija Redžepi o Asocijaciji: Odvajanje zajednice i davanje privilegija samo jednom narodu, za nas je neprihvatljivo i uvredljivo

Pripremio Berzati Berzat Priština 11.07. 2023

Zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi govorila je o pitanju Zajednice opština sa srpskom većinom, čiji je novi nacrt 21. oktobra predstavila zapadna petorka.

Redžepi, koji dolazi iz bošnjačke zajednice, rekla je da je podjela zajednice i davanje privilegija samo jednoj zajednici za njih neprihvatljivo i uvredljivo.

U izjavi za Reporteri.net, Redžepi pravi poređenje sa Republikom Srpskom u BiH, koja, kako kaže, konstantno stagnira proces evropskih integracija i normalnog ekonomskog razvoja u tom dijelu zemlje.

Redžepi kaže da je formiranje asocijacije opština sa srpskom većinom, sa svom velikom silom koja je ranije nasleđena u okviru Briselskog sporazuma, stvaranje nove države u okviru postojeće, što bi, kako dodaje, dodatno destabilizovalo Kosovo. .

„Moj lični stav, kao i pozicija drugih nevećinskih zajednica koje žive na Kosovu, je miran, miran i bezbjedan život za sve nas i našu djecu u duhu sloge i zajedničkog života za sve, bez obzira na etničku pripadnost i nacionalni. Odvajanje etničke grupe od ostatka naroda i davanje privilegija za nas je neprihvatljivo. I uvredljivo”.

„Smatramo da smo svi mi Kosovari, da treba da poštujemo i cijenimo jedni druge, da živimo zajedno i stvaramo prosperitet i život koji više obećava za sve nas“.

„Formiranje asocijacije opština sa srpskom većinom na sjeveru naše zemlje sa svom velikom moći koju smo prije naslijedili u sklopu Briselskog sporazuma je stvaranje nove države u okviru postojeće (imamo to u Bosni, Republici Srpske, koja je tokom svih ovih godina konstantno stagnirala proces evropskih integracija i normalnog ekonomskog razvoja), nadam se da nam međunarodna zajednica neće nametnuti ovako nešto, što bi još više destabiliziralo Kosovo”.

Redžepi dodaje da bi se formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom otvorila “Pandorina kutija” i za druge zajednice koje žive na Kosovu, koje bi mogle tražiti nešto slično.

„Srbi su za mene podjednako građani naše zemlje, kao Albanci, Bošnjaci, Turci, Aškalije, Egipćani, Goranci, Romi, kao i svi drugi narodi, i u tom smislu svi mi, zajedno sa specifičnostima i razlikama različiti , moramo prihvatiti jedni druge na ravnopravnim osnovama, kao što smo vijekovima radili i živjeli zajedno, ako se podjelimo sada i teritorijalno po opštinama, nećemo imati zajedničku budućnost.

A zasto bi Srbi imali svoje opstine onda cu ja traziti od bošnjačkog naroda formiranje opstina u kojima bošnjaci vecinski zive, pa ce neko drugi traziti od vlasti formiranje drugih opstina, to nam pravo niko ne moze uskratiti, Otvaranje Pandorine kutije ne daje nam pravo i privilegiju samo jednog naroda”, završava Redžepi.

Go to TOP