Ekskluzivno: Ovo je muškarac iz Dragaša koji je uhapšen kao osumnjičeni za ratne zločine protiv civilnog stanovništva /Foto

Pre dva dana je uhapšeno lice zbog sumnje da je u periodu 1998-1999. godine počinilo krivično djelo “Ratni zločin protiv civilnog stanovništva”.

„RATNI ZLOČINI PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA – Prizren 1998-1999. Osumnjičeni muškarac je uhapšen zbog sumnje da je u periodu 1998-1999. godine na području Prizrena počinio krivično delo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“. Odlukom tužioca, osumnjičenom je nakon obavljenog razgovora određen pritvor”.

Kosova.info saznaje iz izvora bliskih istrazi da se radi o predratnom policajcu goranske nacionalnosti Šaćir Lutvija rođen 15.08.1960, on je poreklom iz sela Krstec u opštini Dragaš. Radio je kao policajac u Prizrenu, a sumnjiči se za ratne zločine u regionu Orahovca, gdje je bio stacioniran u vreme ratnih dešavanja. Posle rata je pobegao sa porodicom u Srbiju, gde je radio kao policajac do penzije.

Osnovni sud u Prišini odredio je pritvor od 30 dana Šaćiru Lutviji iz sela Krstec u opštini Dragaš, zbog ratnog zličina na Kosovu tokom 1998. godine, to je potvrdila i njegova advokatica Jovana Filipović.
Lutvija je priveden na prelazu Merdare 14. oktobra kada je pokušao da uđe na Kosovo, a prema rečima njegove advokatice Filipović, Specijalno tužilaštvo ga tereti da je u julu mesecu 1998. godine počinio krivičo delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, tako što je maltretirao civile u policijskoj stanici u Orahovcu i da je tom prilikom jedna osoba preminula.

“Juče je pred Osnovnim sudom u Prištini, Specijalno odeljenje, održano ročište za određivanje pritvora. Međutim, sud juče nije doneo odluku o meri sudskog pritvora već je produžio meru policijskog zadržavanja na još 48 sati. Rešenje o određivanju pritvora od 30 dana nam je dostavljeno danas i na to ćemo uložiti žalbu”, rekla je Filipović.

Nesporno je, kaže ona da je Lutviju tokom 1998. godine radio kao policajac, međutim, precizira da je radio u Prizrenu, a ne u Orahovcu kako to tvrdi tužilaštvo, te da će to dokazati u toku postupka.

Advokatica je ili neinformisana ili namerno pokušava da sakrije informaciju da je Lutviju bio redovni policajac u Prizrenu, ali tokom rata bio stacioniran u regionu Orahovca, kao i veliki deo policajaca koji su radili u Prizrenu./Kosova.info

Napomena: Osoba spomenuta u ovom članka smatra se nevinim sve dok se njegova krivica ne dokaže pravosnažnom sudskom odlukom.

Go to TOP