Dva načina da zaustavite kašalj

Uzroci napada kašlja mogu biti raznovrsni od najobičnije iritacije u grlu prouzrokovane duhanskim dimom ili nekim drugim alergenima poput prašine, polena i životinjske dlake, pa sve do onih ozbiljnijih uzročnika kao što je astma ili neka teža plućna bolest. Napad kašlja mogu pratiti i simptomi poput povišene temperature, neobične boje sluzi, bola u grudima i malaksalosti. U tom slučaju neophodno je obratiti se ljekaru, a ukoliko simptomi izostaju, kašalj možete umiriti na dva jednostavna načina.

Inhalacija – Ako vas pred spavanje uhvati napad kašlja, idealno je da odmah odete pod vruć tuš, i na podu od tuš kabine nakapate dve do tri kapi eteričnog ulja eukaliptusa. Drugi način inhalacije je starinski, ali efektan – glava iznad šerpe. U prokuhanu vodu dodajte čaj od nane, ili od neke druge ljekovite biljke, i udišite paru. Ukoliko imate ovlaživač zraka koristite ga redovno.

Topla tečnost – Ako osjećate da vas nešto već duže iritira u grlu, popijte blagi biljni čaj s limunom i medom, a ako ste u prilici, umjesto čaja možete sebi pripremiti i šolju toplog mlijeka s medom. Med je taj koji će umiriti kašalj, a istovremeno će obložiti čitavo grlo tankim zaštitnim ljekovitim slojem.

Comments

Be the first to comment on this article

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Go to TOP