Državljani Kosova imaju pravo na sezonski rad u Finskoj, bez potrebe za dobijanjem radne vize

Građani Kosova sada imaju pravo da se zaposle za sezonski rad u Finskoj, bez da podležu viznim procedurama nakon vizne liberalizacije.

Kako su objasnile finske vlasti, nosiocima kosovskih pasoša biće dozvoljeno da rade do devet mjeseci u periodu od godinu dana u zemlji, u sektoru poljoprivrede i turizma, sve dok dobiju potrebna dokumenta, prenosi SchengenVisa.

U skladu sa pravilima koja ima Finska, sezonskim radnicima sa Kosova, koji će raditi u zemlji najviše 90 dana, moraće se obezbediti sertifikat o sezonskom radu.

Ovaj sertifikat izdaje finska imigraciona služba i proces prijave je potpuno onlajn, bez potrebe za zakazivanjem termina u ambasadi.

Za one sa obavezama zaposlenja u Finskoj ne dužem od 90 dana i koji su već putovali u zemlju ili u drugu šengensku zemlju bez vize, finska ambasada na Kosovu je predložila da provjere da li imaju dovoljno dana za sezonski radni certifikat .

Ako su svi dani bez vize istrošeni, sezonski radnici koji će ostati u Finskoj ne duže od 90 dana moraju podnijeti zahtjev za sezonsku radnu boravišnu dozvolu.

Što se tiče sezonskih radnika sa Kosova koji namjeravaju da rade u Finskoj tri do devet mjeseci, za sezonski rad je obavezno posjedovanje boravišne dozvole.

Zahtjev za izdavanje boravišne dozvole za sezonski rad je također online. Međutim, podnosioci zahtjeva moraju zakazati termin u ambasadi da bi prošli verifikaciju identiteta.

„Ako ukupno trajanje vašeg sezonskog rada u Finskoj prelazi 90 dana, nemojte aplicirati za potvrdu o sezonskom radu. Umjesto toga, podnesite zahtjev za boravišnu dozvolu”, poručili su iz finske ambasade na Kosovu.

Što se tiče nosilaca kosovskih pasoša sa prethodnim sezonskim radnim iskustvom u Finskoj tokom protekle godine, ambasada je istakla da su ohrabreni da obezbjede svoje uslove za ponovno podnošenje zahtjeva.

Dozvole za sezonski rad ograničene su na najviše devet mjeseci tokom bilo kojeg 12-mjesečnog perioda, naglašavajući važnost ranog planiranja i koordinacije sa poslodavcima u Finskoj.

Dok će vlasnici kosovskih pasoša moći da rade sezonski u Finskoj prema relaksiranim pravilima sada kada mogu putovati u Šengen bez vize, slučaj nije isti za neke druge državljane trećih zemalja.

Go to TOP