Dok se “Foto” gradonačelnik smeje i hvali, građanima Dragaša ugrožena osnovna prava: Rendgenske usluge i analize samo u privatnim ordinacijama

Opština Dragaš je u veoma delikatnoj situaciji poslije dolaska na vlast Beđet Đeljadinija, neiskustvo i neozbiljnost gradonačelnika su doveli ovu opštinu do toga da ministarstvo lokalne samouprave poništava odluke lokalne skupštine, a Vlada nije svrstala ovu Opštinu u spisak za kapitalne investicije, piše Kosova.info

Dok se gradonačelnik Opštine Dragaš hvališe po socijalnim mrežama kako je uspješan ( u slikanju, širenju netačnih objava, odnosno projekte Vlade prikazuje kao uspjehe opštine) u Centru Porodične medicine u ovoj opštini mjesecima unazad rendgenske usluge ne funkcionišu.

Prema tvrdnji građana ove Opštine, pored rendgenskih usluga građani tvrde da nema ni reagensa tako da su primorani da usluge analiza vrše samo u privatnoj labaratoriji koja se “slučajno” nalazi u blizini ambulante, isto tako “slučajno” deo osoblja(Centra za Porodičnu medicinu) privatno radi u toj privatnoj labaratoriji.

Mještani tvrde da osim što nema usluga analiza i rendgena u popodnevnim satima nema ni grijanja u prostorijama ovog medicinskog centra, tako da i osoblje koje radi ovdje se smrzava.

Građanima opštine Dragaš su ugrožena osnovna ljudska prava koje im zakon garantuje, a zakonska i moralna obaveza “selfi” gradonačelnika i njegovih direktora je da im se ne povrijedi pravo na osnovno zdravstveno liječenje.

Iako je Vlada Kosova uložila veliki novac u osposobljavanju zdravstvene ustanove u Dragašu, izgleda da je rad privatne labaratorije bitnija od zdravlja odnosno osnovnog ljudskog prava građana Dragaša.

Dalje građani su revoltirani ponašanjem čelnika lokalne vlade zbog nerada, jedan od poslednjih slučajeva je kada je snijeg u decembru “iznenadio” vladu Đeljadinija i putevi su bili neprohodni. Iako se Đeljadini prvo pohvalio da su putevi prohodni, Kosova.info je objavio video snimke gdje se jasno vidi da su putevi neprohodni, zatim se pravdao da se jedan traktor pokvario tog dana.

Otvaranje parka za djecu u ovoj opštini odnosno projekta organizacije IOM u partnerstvu sa opštinom je izazavalo ljutnju građana, niti jedno dijete niti roditelji nisu bili prisutni na otvaranju ovog parka za djecu. Naime opštinski službenici pod liderstvom Đeljadinija su se sami slikali, smejali i sebi aplaudirali bez prisustva građana i djece.

Gradonačelnik Đeljadini sa svojim službenicima otvara park za “nevidljivu” djecu.

Odbornici opozicije redovno ukazuju na totalni haos u ovoj opštini, nažalost odbornici iz nevećinskih partija redovno glasaju sve što Đeljadini predloži iako nema niti jednog kapitalnog projekta za region Gore gdje živi 50 procenta mještana ove Opštine.

Službenici opštine iz nevećinske zajednice se redovno hvale sa kockama i potpornim zidovima koji su postavljeni u selima, iako smo svjedoci da svakodnevno odlaze čitave porodice iz ove Opštine u potrazi za normalnim životom.

Pitanje električne energije je dodatni problem za mještane ove opštine, naime iako dugova nema prema KEDS-u, nema ni redovnog napajanja strujom. Nedavni protest građana ispred kancelarije KEDS-a je posljedica diskriminacije prema građanima ove opštine.

Hoće li Đeljadini shvatiti u 2024 godini da upravljanje opštinom nije samo foto reklamiranje na FB ostaje da vidimo, ali prema dosadašnjim reakcijama kada na kritiku za greške, reaguje napadom, prijetnjama i uvredama izgleda da mu je ovo prvi i poslednji mandat kao gradonačelnik Opštine.

Go to TOP