Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Dok je na Kosovu Komercijalnu banku prodala slovencima Srbija zainteresovana za kupovinu Prve banke Crne Gore, u kojoj je većinski vlasnik Đukanovićev brat i konačnan izlazak na “Srpsko more”?

Uprkos očiglednom smanjivanju ilegalnih vojno-policijskih akcija, pranja novca poreskih obveznika Srbije te raspuštanjem sistema za distribuciju istih koji su jednim delom prišli kriminalnim klanovima Veselinović-Radoičić to nije slučaj i sa Crnom Gorom.

Te bi stoga Srbija bi uskoro, preko jedne od državnih banaka, mogla postati vlasnik Prve banke Crne Gore, čiji je trenutni većinski vlasnik brat bivšeg predsednika Mila Đukanovića prema pisanju srbijanskog medija NovaS.

I da su pregovori o preuzimanju za banku “gubitaša” preko novog kanala za sredstva iz zemalja pod sankcijama od strane EU koje se nalaze na teritoriji “ruskog nepotopivog nosača aviona u središtu EU” preko neke od banaka u kojima Srbija odnosno Vučićeva Vlada Brnabić ima većinski vlasnički udeo kao što je slučaj sa Prvom Crnogorskom bankom NATO članice prenosi Kosova.info

Tako je izvršni direktor Prve banke Tarik Telaćević u utorak, 4. juna, boravio u Beogradu, gde je predstavio poslovne bilanse i ostale važne informacije o banci. Inače, Prva banka je akcionarsko društvo, a 41,46 odsto akcija poseduje Aco Đukanović, brat bivšeg predsednika Đukanovića.

Nakon što je diversifikovala energetski portofolio sa Mađarima oko 500 miliona hidroenergija i zajedničko skladište gasa, i Francuskom sa oko 300 miliona u solarnoj energiji. Sada želi da izvrši kupovinu akcija koje u ovoj banci ima Elektroprivreda Crne Gore, a u pitanju je 19,75 odsto vlasničkog udela.

Pored toga, Prva banka ima razvijenu infrastrukturu koja bi bila podrška platnom prometu Srbije i Crne Gore i novca koji nije moguće izvući iz Ruskog saveza na drugi način, a kao izgovor se pominju troškovi vezani za direktne uplate i troškovi transakcija, nešto slično kao razlog za “specijalnu operaciju” u nastavku agresije u Ukraijini.

Šta se očekuje u narednom perioud?

U narednom periodu očekuje se dobijanje saglasnosti regulatornih organa. Nakon toga, trebalo bi da se uđe u sam proces realizacije. Tada bi Srbija postala vlasnik Prve banke. Ovaj posao značio bi prvi ozbiljniji zvanični ulazak Srbije na tržište Crne Gore nakon institucionalnog preko prosrpskih partija, a samim tim i označio početak nove ere u međusobnim odnosima, tako da je jasno da je ova transakcija prožeta i političkim, a ne samo ekonomskim, motivima.

“Bankrot” Prve crnogorske banke osnovane daleke 1901 godine

Još u finansijskom izveštaju koji je na sajtu crnogorske berze objavljen u maju, revizor je naveo da postoji interesovanje za kupovinu većinskog paketa akcija banke od strane „strateških investitora iz Evrope i regiona“.

Revizor je utvrdio da više stavki u iskazima Prve banke nije tačno i da im je potrebna ispravka, kao i da prema tim parametrima banka sada ima koeficijent adekvatnosti ukupnog kapitala 13,39 odsto (dok je propisani limit 10,63 odsto), ukupnog osnovnog kapitala 9,77 odsto (propisani limit 8,63 odsto) i redovnog kapitala 9,77 odsto (propisani limit 4,5 odsto).

On je takođe naveo da, prema mišljenju rukovodstva banke, “u kratkom roku može doći do realizacije neke od ponuda” za njenu prodaju, čime bi se “stvorili neophodni uslovi za opstanak i dalji razvoj banke”.

Prva banka je na kraju prošle godine imala akumulirani gubitak od čak 32 miliona evra.

Revizor je takođe naveo da je iznos stečene imovina u iskazima potcenjen za 1,35 miliona, kao i da je rezultat u 2022. time precenjen za 541 hiljadu evra.

Ko je trenutni vlasnik Prve banke Crne Gore iz 1901?

Većinski vlasnik akcionarskog društva Prva banka Crne Gore je brat doskorašnjeg predsednika Mila Đukanovića, Aco. Njih dvojica su više puta dovođena u vezu sa italijanskom mafijom, a u sedištu skandala iz 2021. godine, nalazila se upravo Prva banka.

Đukanovići se dovode u vezu sa albanskim naftnim tajkunom Rezartom Thačijem, koji je osumnjičen za proneveru milione mafijaške organizacije Koza nostra, a svedok u ovom slučaju je podelio  sa sudom svoj razgovor sa Milom Đukanovićem, u kom se spominju planovi o ulaganju u Prvu banku Crne Gore.

Razgovori koji su snimljeni u junu 2021. godine dokazuju da je Thači bio u kontaktu sa braćom Đukanović. U jednom od njih, od nepoznatoj osobi govori da će im se isplatiti ukoliko otvore račun u „predsednikovoj banci“, misleći na Prvu banku. Milo Đukanović je ove navode demantovao, a Aco se nije oglašavao.

Go to TOP