“Die Welt”: Zapad je previše blag prema Vučiću, dok je Lajčak zakazao. Pravi razlog za tenzije je Vučićeva destruktivna politika

Konzervativni njemački list “Die Welt” piše da napad na sjeveru Kosova pokazuje da se Zapad suočava s gomilom ruševina. Brisel mora konačno da shvati da je dijalog Kosova i Srbije propao. To se desilo zbog destruktivne politike predsednika Srbije.

Povodom nedavnih dešavanja na Kosovu, nemački list “Die Welt” objavio je oštar komentar sa jasnim zahtevima prema EU i Srbiji. „Zar Zapad ne vidi šta se radi pred vratima EU? Zar Evropljani ne primećuju da je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu lako da uz pomoć Srbije kao zemlje kandidata za EU još više podstakne eksplozivnu atmosferu na Kosovu i tako je, u najgorem slučaju, ponovo gurne u rat? širom Balkana?”

Prema “Die Weltu” to bi za Zapad bila – uz rat u Ukrajini – još jedna katastrofa koja ide na ruku Moskvi. “Gorko je gledati kako Evropljani – kao i ranije u Siriji i Libiji – i u slučaju Kosova strateški propadaju, a evropska politika je zapravo pred gomilom ruševina”. Sporazum između Kosova i Srbije, formulisan pod nemačko-francuskim vođstvom, prema nemačkom listu, nema nikakvu vrednost. Razgovori između strana pod vodstvom Brisela godinama nisu ništa donijeli. “Miroslav Lajcaku, specijalni izaslanik EU za dijalog između Beograda i Prištine, nije uspeo i vremenske prilike su morale da budu otpuštene”, podvlači “Die Welt”.

„Koliko Vašington želi da ispita ovu situaciju? Da li i predsjednik SAD-a Joe Biden primjećuje opasnost od širenja požara?”, pita se ovaj dnevnik. „Između vlada Kosova i Srbije više nema poverenja. Ovo je veliki problem. Naravno, čak je i premijer Kosova Aljbin Kurti napravio greške, na primer postavljajući albanske gradonačelnike u opštinama na severu Kosova. Ali pravi razlog za tenzije je Vučićeva destruktivna politika. Upravo su srpski kriminalni fudbalski huligani u proleće napali vojnike NATO-a i naneli im teške povrede. Vučić je bio taj koji je poslao vojsku na granicu Kosova i povukao srpske zvaničnike iz kosovske policije. Strah od dalje radikalizacije Srbije, ali i od još bližeg savezništva Beograda i Moskve, čini da se Zapad pokazuje veoma meko prema Vučiću. Ovo je ogromna greška.”

Pripremio: Berzat Berzati

Go to TOP