Danas je 14 godina od smrti glumca Bekima Fehmiua

Prošlo je 14 godina od smrti jedne od velikih ličnosti albanske glume, Bekima Fehmiua.

Iza sebe je ostavio izuzetna djela, kako u stranoj tako i u albanskoj kinematografiji.

Fehmiu je dostigao vrhunac sa filmom “Skupljači perja” 1966. godine. Do tada je studirao i postao poznat mnogim filmskim kućama širom svijeta.

On je prvi albanski filmski i pozorišni glumac, koji je uspješno igrao na filmovima i pozornicama širom bivše Jugoslavije.

1936. – U Sarajevu rođen glumac Bekim Fehmiu. Uloga Bijelog Bore, odigrana na romskom jeziku, u filmu Saše Petrovića “Skupljači perja” bila je odlučujuća u njegovoj karijeri. Film je na Filmskom festivalu u Kanu nagrađen Zlatnom palmom, a Fehmiu zapažen od stranih režisera, te je počeo dobivati uloge i u međunarodnim filmovima. Glumio je rame uz rame s brojnim filmskim zvijezdama poput Džona Hjustona (John Huston), Ave Gardner, Šarla Aznavura (Charles Aznavour), Irene Papas, Klaudije Kardinale (Claudia Cardinale), Kendis (Candice) Bergen… Fehmiu je puna dva desetljeća samouvjereno vladao evropskim filmom. Najbolje uloge odigrao je u filmovima „Specijalno vaspitanje“, „Skupljači perja“, „The Odyssey“, „Black Sunday“, „Hot years“, „The Deserter“ i „Roj“. Posljednja uloga na velikom platnu bila mu je u filmu “Genghis Khan” režisera Kena Anakina, 1992. godine. Fehmiu je nađen mrtav 15. juna 2010. godine u svom stanu u Beogradu. Prema izvještajima, počinio je samoubistvo hicem iz pištolja.

Go to TOP