CNN: Je li iranski napad isplaniran kako bi se smanjile žrtve uz maksimiziranje učinka

Decenijama dug rat u sjeni izbio je na otvoreno preko noći dok su iranske bespilotne letjelice i projektili obasjali noćno nebo u Izraelu i okupiranoj Zapadnoj obali.

Operacija Teherana bila je visoko koreografirana, očito osmišljena da minimizira žrtve uz maksimiziranje spektakla, piše CNN u svojoj analizi.

Ovo je bila složena misija. Više od 200 bespilotnih letjelica i projektila letjelo je iznad iranskih susjeda, uključujući Jordan i Irak – oba s američkim vojnim bazama – prije nego što su prodrli u zračni prostor iranskog smrtnog neprijatelja, Izraela. Izraelski saveznici pomogli su u obaranju većine tog oružja, ali nisu mogli spriječiti ono za što se dugo vjerovalo da je scenarij sudnjeg dana za Bliski istok, prvi napad Islamske Republike na Izrael.

Legendarni izraelski protuzračni obrambeni sistem Iron Dome nije razočarao Izraelce, od kojih su mnogi otišli u bunkere. Napadnuto je samo nekoliko lokacija, uključujući vojnu bazu i područje u pustinji Negev, pri čemu je povrijeđeno beduinsko dijete, dok je kupola odbranila jedan od najvećih napada dronovima u historiji.

Ipak, činilo se da je to operacija osmišljena da propadne – kada je Iran lansirao svoje dronove ubice sa svoje vlastite teritorije udaljene nekih 1000 milja, obavijestio je Izrael satima unaprijed.

Simbolika napada učinila je veliku ulogu. Umjesto da se puca iz jedne od susjednih zemalja u kojima su prisutni Iran i njegovi nedržavni saveznici, ovo je bio direktan napad s iranske teritorije na izraelsku teritoriju. To je ugrozilo sposobnost Irana da nanese štetu Izraelu jer je operaciju lišilo elementa iznenađenja.

Ipak, oko četiri sata, svijet je zastao dah dok je oružje fijukalo noćnim nebom. Bile su to vatrene lopte koje su lebdjele iznad glava dok su promatrači u tri različite zemlje snimali slike koje kao da označavaju početak kataklizmičkog rata.

Go to TOP