Centralna banka ukida naknadu za depozit kovanica

Privredna i industrijska komora Kosova objavila je da je Centralna banka Kosova (CBK) uklonila naknadu za depozit metalnih kovanica.

„U zvaničnom odgovoru koji je primljen od Centralne banke Kosova upućen Komori pojašnjava se da sada preduzeća neće trebati da plaćaju takvu naknadu prilikom deponovanja metalnih kovanica, dok na zahtev CBK-a i uz prethodni dogovor sa čelnicima komercijalnih banaka istu praksu su implementirale sve poslovne banke u zemlji”, navodi se u saopštenju.

Privredna i industrijska komora Kosova je istakla da je već nekoliko godina u kontinuitetu tražila i održavala sastanke i stalne aktivnosti tražeći da se naknade za metalne valute za preduzeća od 3,7%, 5%, 8% ukinu i više ne naplaćuju prilikom deponovanja metalnih kovanica, da se prekine sa istom jer je ova naknada ozbiljno oštetila privrednike koji posluju sa metalnim kovanicama.

„Primjera radi ilustracije pojašnjavamo da je prije promjene naknade za polaganje metalnih kovanica od strane CBK-a, za isporuku 10.000 eura metalnog novca komercijalnim bankama, bila dozvoljena naplata od 370 do 500 eura.

Poslovi koji su najviše pogođeni ovom naknadom su pekare, marketi, male trgovine itd., koji uglavnom obavljaju pružanje usluha u kovanicama, a koji posluju sa vrlo niskim profitnim maržama, pa je primjena ove naknade izazvala veliko opterećenje za ove poslove” , navodi se u saopštenju.

Go to TOP