Bošnjaci Kosova predstavili tradiciju i kulturu Bošnjaka Kosova, po prvi put na međunarodnom festivalu u Turskoj

Pripremio Berzat Berzati 11.03.2023

Gradonačelnik opštine Antalya Muhittin Böcek pozvao je sve stanovnike Antalije na 2. Međunarodni festival, koji se održava od 3. do 5. novembra 2023. godine. Predsjednik Muhittin Böcek je rekao: „Na našem festivalu održavat ćemo nacionalne kulture i tradicionalne vrijednosti.
Gradonačelnik gradske općine Antalya Muhittin Böcek održao je konferenciju za novinare za 2. Međunarodni festival Antalya Yoruk-Turkmen, koji će se održati u Aksu na lokaciji Çayırı 3-5. novembra 2023. godine. Na otvaranje ovog festivala pored zamjenice premijera Republike Kosova Emilije Redžepi, prisutni su i zvaničnici iz preo 20 zemalja Azije i Evrope.

Ovaj put smo uspeli da po prvi put osiguramo učešće Bošnjaka Kosova u Turskoj, na ovako velikom i veoma bitnom festivalu koji će predstaviti tradiciju i kulturu Bošnjaka Kosova. Pored KUD-“Podgorski Biseri” koji će izvjesti folklorlni deo tradicije Bošnjaka Kosova, tu su i žene iz Župe koje če predstaviti po prvi put i “Bošnjačku Nusu” i prikazati cijeli proces šaranje Nuse, koja je unikatni biser naše tradicije, kaže Redžepi za Kosova.info

Gradonačelnik Antalije Muhittin Böcek rekao je: „Naše aktivnosti će započeti polaganjem vijenaca na Ataturkov spomenik na Trgu Republike. Zatim ćemo izvršiti defile sa trga Cumhuriyet u staru zgradu Metropolitanske opštine. „Ugostit ćemo naše goste i vrijedne umjetnike kao što su Haluk Levent, Elif Buse Dogan, Ayşe Dinçer, Uğur Önür na događajima koji će se održati 3 dana“, rekao je on.

UČESTVUJU OPĆINE, UDRUŽENJA I NVO

Naime na ovom festivalu po prvi put učestvuje i Bošnjačka zajednica Republike Kosova, tu su KUD-Podgorski Biseri koji će predstaviti tradicionalne igre i nošnju Bošnjaka Kosova, dok će biti predstavljena i Bošnjačka Nusa.

Djeca su presretna svi su veoma radosni što će predstaviti Bošnjake na ovako velikom festivalu, ovdje je preko 100 NVO iz raznih dijelova Azije i EU. Naša djeca su veoma motvirana i ponosna na ovakav uspjeh izjavio je dr. Arhim Ajazi savjetnik u vladi Kosova.

Zamjenica premijera je dala veliku podršku i trud da i Bošnjaci Kosova budu deo ovog festivala, tu su Podgorski Biseri i ovo je veoma veli korak za Bošnjake Kosova, djeca su presretna što su deo ovako velike organizacije koja okuplja preko 20 zemalja, završava Ajazi.

FESTIVALSKI PROSTOR BIĆE KAO SIMBOL 100. GODIŠNJICE

Nakon govora, predsjednik Muhittin Böcek se zahvalio svim institucijama i organizacijama koje su doprinijele za 2. Međunarodnom festivalu Antalya Yoruk-Turkmen. Predsjednik Muhittin Böcek razgovarao je sa predstavnicima udruženja koji su prisustvovali festivalu kao gosti.

Naslov 2. međunarodnog Antalya Yörük-Turkmen festivala ove godine je planiran kao simbol ‘100’ kada se gleda s neba, zbog 100. godišnjice Republike.

Međunarodni Antalya Yoruk Turkmen Festival organizira gradska općina Antalya je festival, organiziran s ciljem razumijevanja, održavanja na životu i očuvanja kulture i njenog prenošenja na buduće generacije, okuplja društva iz raznih zajednica iz cijele Turske i svijeta.

Go to TOP