Borrelj: Za Zajednicu je napravljen važan korak, situacija na sjeveru je zabrinjavajuća

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josef Borrelj je nakon sastanka na visokom nivou sa premijerom Kosova Aljbin Kurtijem i srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem rekao da je i dalje zabrinut zbog malog broja učesnika na izborima za četiri opštine na sjeveru Kosova.

Prema njegovim riječima, ovi izbori ne nude dugoročna rješenja i mogu donijeti nove tenzije ako stranke ne riješe ovo pitanje, prenosi Kosova.info.

“Posljednja tačka koja je manje pozitivna, razgovarali smo o situaciji na terenu. Izrazili smo duboku zabrinutost zbog situacije na sjeveru uz malo učešće u procesu glasanja”.

“Ovi izbori ne nude dugoročno rješenje. Ovo nije ono što želimo da imamo. Podsticao sam strane da pronađu rješenje da se Srbi vrate na svoje pozicije koje su napustili”.

“Lideri večeras nisu mogli postići dogovor i brinem se da bismo mogli imati nove krize.”

„Neophodne su konkretne akcije sa obije strane kako bi se izbjegao rizik od eskalacije, ali nažalost lideri danas nisu uspijeli da naprave bilo kakvo pomirenje i bojim se da ćemo se vjerovatno suočiti sa kritičnom situacijom. Razgovori se moraju nastaviti.”

Go to TOP