Borrelj pozdravlja usvajanje Deklaracije o nestalim osobama

Šef diplomatije EU Žozep Borel rekao je da pozdravljaju usvajanje Deklaracije o nestalim licima tokom rata na Kosovu, na današnjem sastanku Kosovo-Srbija u Briselu, prenosi Kosova.info

Nakon odobrenja, Borelj je rekao da su se dvije strane obavezale i na dogovor o operativnim detaljima na narednom sastanku dijaloga koji se očekuje na nivou glavnih pregovarača.

“Rješavanje pitanja nestalih nije samo humanitarna obaveza. To je također neophodna prilika za pomirenje i povjerenje među ljudima. EU pozdravlja usvajanje deklaracije od strane strana i očekuje da će strane postići opipljiv napredak u zatvaranju neriješenih slučajeva nestalih osoba i ispunjavanju svojih obaveza prema porodicama“, navodi se u Borellijevom saopštenju.

On je dodao da će Zajednički komitet za praćenje kojim predsedava EU koji nadgleda sprovođenje Sporazuma na putu normalizacije između Kosova i Srbije i njegovog Aneksa za implementaciju redovno razmatrati napredak postignut i po ovom pitanju.

Usvajanje ove izjave bila je i prva tačka dnevnog reda sastanka koji održavaju u Briselu, uz posredovanje zvaničnika Evropske unije.

EU je ranije saopštila da očekuju da stranke “odobre Deklaraciju o nestalim osobama, kao prvu tačku dnevnog reda”, a da će nakon toga “prezentacija i rasprava o nacrtu statuta za formiranje Udruženja Opštine sa srpskom većinom“ na Kosovu.

Go to TOP