BOJANA VATIĆ: Zašto im smeta Kurti? Jer nije krao i ubijao i jer ga je zločinac Milošević hapsio

“Srbija je Albancima i Kosovu nanela toliko zlo, da se ne oprosti nikad. A oni opraštaju…”

Zašto ovoj vlasti i nacionalističkoj opoziciji kao i većinskom srpskom društvu koje je otrovano propagandom smeta premijer Kosova Albin Kurti?

Prvo, zato sto nema putera na glavi, kakvog imaju oni koji su na političkoj sceni Srbije.

Zato što nije bio u dilu sa njima.

Nije krao, nije ubijao, nije činio zločine.

Zato sto je hapšen i zatvaran jer je učestvovao u demonstracijama protiv Slobodana Miloševića braneći svoj narod od Miloševićeve zločinačke politike.

Šta očekuje nacionalistička opozicija Srbije od onih koji su ratove počinjali, čiji su bili inspiratori, koji su radili predano i sistematski na ratnoj propagandi, učestvovali u ratu na Kosovu, učestvovali u teroru nad albanskim stanovništvom?

Da takvi osećaju danas odgovornost? Oni koji su bili njegovi učesnici, njegovi inspiratori, kreatori, podstrekivači i saučesnici?!

Zašto imaju animozitet prema Kurtiju?

Imaju ga, jer Kurti pruža konačan otpor njihovim decenijskim velikosrpskim snovima i njihovoj demonstraciji sile, čak i kad su oni i takva politika potpuno poraženi.

Zato što Kurti ipak ima podršku celokupne međunarodne zajednice.

Zbog toga što im Kurti nije Tači.

A voleli bi svi da jeste.

Zato što je, pored svega toga, Albin Kurti pokazao da je gospodin, za razliku od većine nacionalšovinista  na srpskoj političkoj sceni i da uprkos ogromnim žrtvama u etničkom čišćenju albanskog naroda, Kurti danas pruža ruku pomirenja i gradi politiku mira, gradi institucije Kosova i demokratsko društvo, istovremeno ne želeći nikakve trule kompromise sa onima koji pokušavaju da istrguju sa njim i sa Kosovom.

Zato što Kurti zove stvari pravim imenom.

Zato što ih opominje.

Zato što kao premijer Kosova smatra da Kosovo nije ni albansko ni srpsko, već multietničko, građansko društvo. Iako od proglašenja nezavisnosti 93 odsto stanovništva čine upravo Albanci on kosovsko društvo ne nacionalizuje i smatra da zbog toga formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu nije moguće jer je protivno Ustavu države Kosovo.

Zato što smatra, sa punim pravom, da Srbija mora da nadoknadi štetu koju je nanela Kosovu.

Jer je Srbija zločine činila na Kosovu!

Postavlja se pitanje, vama – „nedavačima“, „dogodinašima“, lažnim građanistima, lažnim demokratama i prikrivenim šovinistima

Šta vama nije jasno?

I šta vi više hoćete od onoga što nemate?

Demokratska opozicijo, ko je za albanske civile i decu bacanu u jame po Batajnici rekao nešto od vas kad ste došli na vlast?

Koliko ste se vi suočili sa svim zločinima praveći selekciju šta sme, a šta ne sme da se iznese u javnost?

Čiji leševi su na samo nekoliko kilometara od vašeg Beograda hladnjačama dopremali sa Kosova?

Ko je opstruirao da se istina sazna? Ko je zakopao i konačno te žrtve i posle Slobodana Miloševića, kojem se i sudilo zbog zločina?

I gde je, konačno, vaša odgovornost danas? Ko vama daje pravo da danas Kurtiju, premijeru Kosova, Albancu, prigovarate koji se bori sa kriminalnicima i nasleđem devedesetih da ne radi nešto dobro u svojoj državi zbog toga što se on obračunava sa Vučićem sa kojim vi ne umete da se obračunate jer se suštinski vi oko toga uopšte i ne razlikujete.

Jer „crvene linije“ vi ne prelazite!

I prekinite da Kurtija izjednačavate sa Vučićem jer NISU ISTO.

Prekinite da relativizujete sve za ovih 30 godina pa i danas sukob na Kosovu.

Srbija je Albancima i Kosovu nanela toliko zlo, da se ne oprosti nikad.

A oni opraštaju..

I pored svega, žele mir, žele budućnost, žele da ih ostavite na miru jer su im sva zla naneta iz Beograda poslednjih trideset godina i svako od vas nosi deo te odgovornosti.

Vi tražite prava, tražite vi bolja rešenja, vi koji niste zaslužili ništa, pa ni manastire srpske po Kosovu koje su vam uzgred isti ti Albanci čuvali dok su „čuvari srpstva“ palili svaku džamiju po Bosni i sve što nije na dve srpske noge išlo.

Vi danas tražite nešto?

Vi jedino, svi kolektivno, možete samo da kleknete kao veliki  Vili Brant u Varšavi i zatražite istinski oprost od svih onih kojima ste zla naneli i operete mrlju sa srpskog naroda.

I vi koji ste činili zlo

i vi kojima se ne sudi

i vi kojima se sudi

i vama  presuđenima

i vama koji ste činjenje prećutkivali i koji danas tu istinu ne smete da iznesete.

Pa da vam se možda tad i oprosti.

Puna podrška kosovskim institucijama u sprovođenju demokratije.

Go to TOP