Bivši pripadnik OAK-a: Članstvo u Europolu i Interpolu garancija sigurnosti

Izvor: EO

Bivši glavni generalni inspektor Obaveštajne agencije Kosova (OAK) Burim Ramadani rekao je da Kosovo treba izuzetno snažno da lobira i vodi snažne diplomatske kampanje da postane član svih regionalnih i međunarodnih organizacija, posebno bezbednosnih prenosi Kosova.info

On je u izjavi za medije naveo i da će zemlja istovremeno morati da dokumentuje intervencije koje Srbija čini unutar Kosova i ciljeve koji su, prema njegovim rečima, vezani za Rusiju.

„Kosovo treba izuzetno više da lobira, potrebna je snažna diplomatska kampanja koja informiše i dokumentuje potrebe da Kosovo bude član svih regionalnih i međunarodnih organizacija, posebno bezbednosnih, a istovremeno dokumentuje intervencije koje su stvaranje Srbije u okviru Kosova i ciljevi koji su vezani za Rusiju. Dakle, potrebni su vrlo tačni, vrlo jasni dokazi i kao takvi će napraviti razliku između Kosova koje je prozapadno i Srbije koja je proruska“, rekao je.

I istakao da bi članstvo Kosova u bezbednosnim organizacijama, kao što su Interpol i Europol, i konkretni koraci ka NATO-u omogućili povećanje nacionalne bezbednosti zemlje.

„Verovatnoće se mogu povećati kada će Kosovo, zajedno sa međunarodnim partnerima, organizovati svedruštvenu i sveinstitucionalnu diplomatsku informativnu kampanju, tako da se ne radi samo o civilnom resoru već u opštem smislu. Članstvo Kosova u regionalnim i međunarodnim bezbednosnim organizacijama, Interpolu, Evropolu, put ili koraci sa konkretnim pravima u NATO bi obezbedili nacionalnu bezbednost, garantovali bi nacionalnu bezbednost Kosova. U međuvremenu, aspekti kriminala, organizovanog kriminala i drugih bi ostali izazov kao i za druge zemlje”, zaključio je.

Go to TOP