Bitka za Kosovo

Sukob protiv krijumčarenja označio je početak borbe za zaštitu teritorije od Srba obučenih za terorističke napade. U 2.38 sati 24. septembra, trojica dežurnih graničnih policajaca, koji su upravljali neoklopnim vozilom, ugledali su iza ponoći dva kamiona parkirana na putu preko mosta, kod Manastira u selu Banjska. Prvobitno su sumnjali da se radi o nelegalnom uvozu robe. I, čim im je stiglo pojačanje, napadnuti su oružjem i eksplozivnim napravama. U napadu je ubijen je vodnik Afrim Bunjaku i ranjen Aljban Rašiti.
Rutinska patrola kosovske policije u Zvečanu otkrila je napad koji je pripremala srpska paravojna teroristička grupa, za koju se u početku verovalo da se sastoji od 30 članova, a kasnije se pokazalo da ih je bilo preko 80.

Ono što se krilo iza blokade na ulazu u selu pokazalo se mnogo opasnijim nego što se na prvi pogled činilo.

Članovi terorističke grupe povukli su se u Manastir. Postavili su teško oružje u i oko njegovih objekata i blokirali desetine sveštenih lica i hodočasnika unutar objekta.

Na stalne pozive policije da se predaju, teroristi su odgovorili pucanjem i bacanjem granata. Oružani sukob je u nedjelju nastavljen skoro cijeli dan. Tri napadača su ubijena, a dva su ranjena.

Prema izjavi policajaca koji su sudelovali u ovoj akciji neutralisano je oko 15 terorista, međutim teroristi su uzimali tela ubijenih napadača dok su ostavili samo one koji su sa Kosova.

Jedan od dvojice uhapšenih potvrđen je kao pripadnik terorističke organizacije “Civilna Zaštita “, dok je jedan od ubijenih bio telohranitelj šefa BIA Aleksandra Vulina.

Situacija se malo smirila u popodnevnim časovima, kada su bezbednosne institucije saopštile da kontrolišu područje Manastira i utvrdile da su civili u njemu bezbedni.

Jednom od uhapšenih, koji je povređen, ukazana je prva pomoć prvo u Mitrovici, a potom u Univerzitetskom kliničkom centru Kosova u Prištini.

Napadači su našli način da pobegnu u Srbiju. Ali za sobom su ostavili veliki vojni arsenal, koji je sutradan bio izložen na području policijskog kampa. Njegov prostor bio je ispunjen oklopnim automobilima, vozilima, motorima, minama, nagaznim minama, granatama, eksplozivom, teškim oružjem, mitraljezima, AK47 magacima, pancirima, municijom raznih kalibara, dvogledima, radio aparatima, kamerama, vojnim uniformama, mapama, telefone i druge uređaje.

U njima su pronađeni i dokazi za umešanost potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića. Ova umiješanost je kasnije potvrđena snimcima dronom.

U ponedjeljak je, uz visoke državne počasti, sahranjen narednik Afrim Bunjaku, kojeg je ubila teroristička grupa. Njegov rad odali su i diplomate akreditovane na Kosovu.

Tri dana zaredom nastavljeno je delovanje agencija za provođenje zakona. Pretresene su razne lokacije i zaplenjeno je mnogo oružja.

Kosovo je proglasilo dan žalosti za ubijenim vodnikom, dok sa druge strane Srpska Lista je proglasila dan žalosti za ubijeni teroristima i proglasila ih herojima. Dan žalosti za teroristima proglašen je i u Srbiji i manjem BH entitetu RS, koji je pod upravom Milorada Dodika

Događaj je izazvao oštre reakcije. Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i zemlje QUINT zahtijevale su da se napadači privedu pravdi.

Nakon podneva napad je osudila i Evropska unija. I tek u drugoj reakciji napad je okvalifikovan kao teroristički.

Za sve događaje i dokaze, predsednik Srbije Aleksandar Vučić okrivio je premijera Kosova Aljbina Kurtija i međunarodnu zajednicu.

Kako su dani nakon napada prolazili, situacija se počela vraćati u normalne dane, ali uz pojačano prisustvo policije. Međutim, ostali su tragovi oružanog obračuna. Još uvijek ima granata na terenu..

Šteta na policijskim vozilima i zgradama Bitolja je još jedan dokaz ovog sukoba.

Kosovske vlasti su ubeđene da iza nedeljnog napada stoji srbijanska država, a međunarodni faktori insistiraju da se ceo događaj rasvetli, i tražili su od Srbije da učini isto.

Policija je u petak izvršila pretres na nekoliko lokacija na severu, uglavnom na imanju osumnjičenog za rukovođenje terorističkim napadom Milana Radoičića. Oduzeta su im luksuzna vozila, smeštena uglavnom u njegovoj novoj vili pored jezera Gazivode.

Dok se policijska akcija na Kosovu bližila kraju, objavljeno je da je Radoičić pobegao u Srbiju. On je pismom priznao da je predvodio napad na Banjsku.

Pismo je pročitao njegov advokat. On je svojim napadom pokušao da prekine svaku vezu koja bi se mogla uspostaviti sa Srbijom i njenim vlastima.

Podnio je i ostavku na mjesto potpredsjednika Srpske liste.

Priznavanjem krivice kao građanin a ne lider Srpske Liste, Radoičić pokušava da se Srbija ne povezuje kao organizator a da u Srpsku Listu ne bude upereno da je ona umešana u ovoj terorističkoj akciji.

Ali Kosovo i dalje ostaje meta pretnji svog severnog suseda. Srbija je poslala veliku kolonu vojnih vozila pune naouražnja i dalekosežnih raketa. Tek nakon međunarodnog upozorenja da se odmah povuku, Srbija je počela da povlači pojačane vojne snage duž cele granice po ko zna koji put./Kosova.info

Go to TOP