Bisljimi: Kosovo se slaže sa prijedlogom EU za dinar, srpska strana tražila dodatno vrijeme jer nemaju ovlašćenje da odlučuju

Kosovo se složilo sa prijedlogom emisara Evropske unije Miroslava Lajčaka po pitanju dinara, dok je Srbija zatražila dodatno vrijeme, rekao je glavni pregovarač Besnik Bisljimi posle sastanka u Briselu.

U četvrtak su se sastali glavni pregovarači Kosova i Srbije da razgovaraju o dinaru. Glavni srpski pregovarač Petar Petković rekao je da dogovora nije bilo. Bio je to četvrti sastanak u mjesec dana o ovom pitanju.

Zamjenik kosovskog premijera rekao je da su saglasni sa Lajčakovim prijedlogom, dok Srbija nije spremna na kompromis.

“Ovaj sastanak je zakazan sa idejom da se stranke razmisle, naime srpska strana je tražila više vremena iz razloga što nisu imale ovlašćenja za odlučivanje. Prošle nedelje je srpskoj strani postalo jasno da se sledeći sastanak može održati samo ako dođu sa idejama za kompromis. Nažalost, i danas imamo velike razlike. Dok je kosovska strana razgovarala o opcijama po kojima građani srpske nacionalnosti mogu dobiti dalju finansijsku podršku od Srbije, srpska strana je delovala kao advokat Pošte Srbije i sve vrijeme su razgovarali o tome kako da se reguliše licenciranje ove banke, što nije ni nadležnost ni interes uključenih strana. Videći nemogućnost postizanja kompromisa, Lajčak je izneo konsolidovani prijedlog za koji smatramo da je konstruktivan prijedlog i da je na dobrom putu da se nađe riješenje koje najviše odgovara građanima Srbima na Kosovu, ali u isto vrijeme poštuje Uredba CBK-a”, rekao je Bisljimi nakon sastanka.

Sljedeći sastanak biće održan u Briselu za dvije sedmice.

Go to TOP