Bisljimi i Petković jedan pored drugog, počeo sastanak u Briselu

U Briselu je 15. maja popodne počeo trojni sastanak glavnog pregovarača Kosova Besnika Bislimija i srbijanskog Petra Petkovića, uz posredovanje Evropske unije.

Na ovom sastanku će se razgovarati o primjeni nedavno postignutog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i njegovom aneksu. Očekuje se da će se razgovori o Udruženju nastaviti, ali i o aktuelnoj situaciji na sjeveru Kosova nakon lokalnih izbora 23. aprila u četiri opštine, koje je bojkotovala Lista Srpska.

Izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak prethodno se odvojeno sastao sa Bisljimijem i Petkovićem, koji se prvi put sastaju nakon sastanka na visokom nivou premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića 2. maja u Briselu.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države smatraju da je na tom sastanku napravljen napredak po pitanju osnivanja Zajednice opština sa srpskom većinom, jer je tamo predstavljen nacrt statuta ove zajednice opština, što Kosovo smatra neprihvatljivim. U EU kažu da je nacrt početna tačka za raspravu o ovom pitanju, čemu su se oštro protivili predstavnici vladajuće stranke.

Ovo je prvi sastanak glavnih pregovarača nakon sastanka na visokom nivou premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića 2. maja u Briselu.

Na tom sastanku politički lideri usaglasili su zajedničku deklaraciju za nestale iz poslednjeg rata na Kosovu, a tamo je Upravljački tim predstavio prvi nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Go to TOP