Bislimi: Greška u informisanju, odluka CBK ne pominje dinar, niti se u Briselu raspravlja o dinaru

Zamenik premijera Besnik Bislimi odbija da mu se kaže da se sastaje sa glavnim srpskim pregovaračem Petrom Petkovićem kako bi razgovarali o pitanju dinara na Kosovu.

Nakon današnjeg sastanka u Briselu, gde je Bislimi rekao da je posrednik Miroslav Lajčak dao konstruktivan predlog, glavni pregovarač Kosova je rekao da nije bilo sastanka o dinaru.

„Niti ovaj niti sastanci pre nisu bili o dinaru, mislim da je krajnje vreme da se izbegne ova greška u informacijama. Na sastanku će se razgovarati o modelima pomoću kojih Srbija može da nastavi da šalje finansijsku podršku kosovskim Srbima, u okviru uredbe CBK“, rekao je Bislimi.

„U propisu CBK dinar se ne pominje, pa se ni o dinaru ne govori“, rekao je on.

Bislim je u februaru odbio da dođe u Brisel kako bi razgovarao o pitanju dinara.

„Ovo nije sastanak na koji treba da ide glavni pregovarač jer pitanje dinara nije deo dijaloga. Idem kada se raspravlja o Osnovnom ugovoru. Pa ćemo videti ko će ići da priča o dinaru, ali to nije iz tima glavnog pregovarača“, rekao je on na okruglom stolu na temu „Ekonomski razvoj Srba na Kosovu“.

Ni drugo putovanje glavnih pregovarača u Brisel nije donelo dogovor Kosova i Srbije po pitanju nove uredbe CBK.

Bislimi i Petković su bili i 19. marta, a i sa tog sastanka su otišli bez dogovora. Tog dana su se samo dogovorili da do 22. marta podnesu svoje predloge o pitanju dinara i da se ponovo sastanu sledeće nedelje kako bi razgovarali o opcijama.

O pitanju odluci CBK Kosovo i Srbija su bezuspešno razgovarali u Briselu krajem februara. Sastanku je prisustvovao guverner Centralne banke Kosova Ahmet Ismaili.

Kompletna izjava za medije potpredsjednika Vlade Bislimija, nakon sastanka održanog u Briselu:

„Niti ovaj niti sastanci pre nisu bili o dinaru, mislim da je krajnje vreme da se izbegne ova greška u informacijama. Na sastanku će se razgovarati o modelima pomoću kojih Srbija može da nastavi da šalje finansijsku podršku kosovskim Srbima, u okviru uredbe CBK“, rekao je Bislimi.

Propis CBK ne pominje dinar, tako da nema diskusije o dinaru.

Ovaj sastanak je zakazan sa idejom da se stranke razmisle, naime srpska strana je tražila više vremena iz razloga što nisu imale ovlašćenja za odlučivanje. Prošle sedmice im je jasno stavljeno do znanja da se sljedeći sastanak može održati samo ako su voljni da dođu do kompromisnih ideja.

Nažalost, i danas imamo velike razlike. Dok je kosovska strana raspravljala o opcijama kako građani Srbi mogu dobiti finansijsku podršku od Srbije, srpska strana je radila kao advokati “Poštanske banke” i sve vreme su razgovarali o tome kako da se reguliše licenciranje ove banke. , što nije ni nadležnost ni interes uključenih strana.

Videći nemogućnost postizanja kompromisa, g. Lajčak je sa svoje strane dao predlog, konsolidovani predlog, za koji smatramo da je konstruktivan predlog i na pravom putu da se nađe rešenje koje najviše odgovara kosovskim srbima, ali istovremeno i u potpunosti poštuje Uredbu CBK . Opet, srpska strana nije bila spremna da razmišlja o ovom predlogu i tražila je dodatno vreme. Očekuje se da će sljedeći sastanak biti održan za dvije sedmice ponovo u Briselu.

Pravno na Kosovu ne postoji “Poštanska banka” i jedan od dogovorenih principa je rešenje da se obezbedi legitimitet u celini, tako da nešto što nije legitimno ne može biti deo rešenja. Mislim da je to jasno stavljeno do znanja srpskoj strani i tokom protekle sedmice i danas jasno i od g. Lajcaka.

Go to TOP