Biden objavio prvu nacionalnu strategiju za borbu protiv antisemitizma

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) u četvrtak je objavio prvu nacionalnu strategiju za borbu protiv antisemitizma, navedeno je iz Bijele kuće.

– Ova strategija uključuje više od 100 novih akcija koje će administracija poduzeti kako bi podigla svijest o antisemitizmu i njegovoj prijetnji američkoj demokratiji, zaštitila jevrejske zajednice, preokrenula normalizaciju antisemitizma i izgradila solidarnost među zajednicama – saopćeno je iz Bijele kuće.

SAD je doživio alarmantan porast antisemitskih incidenata zajedno s drugim oblicima zločina motiviranih mržnjom.

Američki Jevreji su žrtve 63 posto vjerski motiviranih zločina iz mržnje, a antisemitizam podstiče sve druge oblike mržnje, diskriminacije i pristrasnosti, navedeno je iz Bijele kuće.

Bajden je osnovao Međuagencijski komitet za politiku antisemitizma, islamofobije i srodnih oblika pristrasnosti i diskriminacije, na čelu s Vijećem za unutrašnju politiku Bijele kuće i Vijećem za nacionalnu sigurnost.

Kao svoj prvi zadatak, Bajden je zadužio grupu da izradi prvu američku nacionalnu strategiju za borbu protiv antisemitizma u SAD.

Nacionalna strategija predlaže plan “cijelog društva” koji zadovoljava trenutnu eskalaciju mržnje i postavlja temelj za smanjenje antisemitizma tokom vremena.

Strategija također poziva na poboljšanje sigurnosti i sigurnosti jevrejskih zajednica, suprotstavljajući se normalizaciji antisemitizma i antisemitske diskriminacije.

Go to TOP