Bakoyannis: Moj izvještaj o Kosovu je samo o ljudskim pravima, Kipar i Kosovo ne mogu biti povezani

Dora Bakojanis, šefica delegacije Grčke u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, koja je takođe izvještavala o prijemu Kosova u Savjet Evrope, rekla je da se pitanje Kipra i Kosova ne može ni na koji način povezivati. , ističući da su to dva različita pitanja.

Bakoyannis je u razgovoru za grčki list “Politis” odbacila kritike da je stvaranje presedana za “druge separatističke entitete” nakon što je Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSSE) odobrila svoj prijedlog o prijemu Kosovo u Savjetu Evrope bilo je apsolutno neosnovano, navodeći da je napadnuto od strane ekstremne desnice i dodao da predsjednik Republike Kipar Nikos Hristodulides “vrlo dobro zna da to pitanje nema veze sa Kiprom”.

Osvrćući se na odluku Međunarodnog suda pravde za Kosovo, Bakojani je rekla da se pitanje Kipra ne može povezivati ​​sa pitanjem Kosova, ističući da su to dva različita pitanja.

Bivši ministar inostranih poslova Grčke tvrdio je da na Kipru postoji “okupacija i invazija” i da Kosovo nema istorijske veze s tim.

Bakoyannisova je rekla da, da postoji odluka o statusu Kosova, ne bi poduzela takav izvještaj, jer se njen stav poklapa sa stavom njene zemlje koja ne priznaje Kosovo.

Ona je takođe naglasila da je izvještaj o Kosovu samo o ljudskim pravima.

Odgovarajući na pitanje o kiparskom pitanju, izvjestilac za prijem Kosova u Savjet Evrope obratio se Ankari, navodeći da se “pregovori mogu nastaviti na osnovu rezolucija UN”.

Go to TOP