Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Azijske berze pale, dolar ojačao, cijene nafte pale

Na azijskim su berzama danas cijene dionica pale, nakon snažnog rasta dan prije, jer su ulagači oprezni zbog novog povećanja kamata u Australiji i neuvjerljivih podataka iz kineske privrede.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 1.2 posto, nakon što je u prethodna tri trgovinska dana skočio oko 6 posto i odmaknuo se od najnižeg nivoa u godinu dana.

Jutros je japanski Nikkei indeks oslabio 1.3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0.2 i 2.5 posto.

Nakon nekoliko euforičnih dana, kada je na tržištima zavladalo uvjerenje da je ciklus povećanja kamata u zemljama zapada završen, ulagači su ponovo oprezni.

Kako je inflacija u Australiji još uvijek visoka, jutros je tamošnja centralna banka, nakon višemjesečne stanke, ponovo povećala kamatne stope za 0.25 postotnih bodova. To se očekivalo, a kako ulagači vjeruju da je to posljednje povećanje kamata te banke, australska berza pala je minimalno. Ali, oštro su pale cijene dionica u Južnoj Koreji, čime su izgubile dio jučerašnjih znatnih dobitaka.

Ulagači su oprezni i zbog novih podataka iz kineske privrede, prema kojima je uvoz u oktobru neočekivano porastao, dok je izvoz pao po većoj stopi nego mjesec dana prije.

To pokazuje da oporavak druge po veličini svjetske privrede od koronakrize nije tako uvjerljiv kako su se ulagači nadali.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 105.36 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105.07 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 149.55 na 150.20 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1.0710 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.0725 dolara.

Cijene su nafte, ipak, pale. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0.67 posto, na 84.60 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.62 posto, na 80.30 dolara, prenosi Hina.

Go to TOP