Autobusi sa RKS registracijama i prelepljenim imenima kompanije, krenuli sa glasačima sa Kosova ka Srbiji

U Srbiji se danas održavaju parlamentarni izbori. Na stotine Srba, Roma i Goranca sa Kosova su takođe otišli tamo da glasaju o svojim političkim preferencijama.

Prvi glasači iz Zubinog Potoka danas su u 7 sati krenuli na biračka mjesta u Srbiji. Građani opštine Zubin Potok biračko pravo ostvaruju u naselju Ribarić opštine Tutin.

Oni i danas putuju na desetine kilometara da bi glasali u jednom od četiri grada u Srbiji – Raški, Tutinu, Vranju i Kuršumliji, a u zavisnosti od mjesta gdje žive.

Kada je reč o građanima Sjeverne Mitrovice, njihova biračka mjesta danas su u Raški. Na glavnoj autobuskoj stanici od jutros se okuplja veliki broj građana, a putuje se organizovano autobusom, ali i privatnim automobilima.

Prvi je autobus sa stanice krenuo jutros i prije 7 časova, a i sada je tu okupljeno oko stotinak ljudi. Autobusi su uglavnom sa RKS oznakama njima su imena kompanija prekrivene naljepnicama i obelježeni su rednim brojevima.

Ispred pojedinih autobusa stajali su i ljudi sa spiskovima, na kojima su se nalazila imena. Oni su koordinisali grupu i davali građanima instrukcije.

Srbi južno od Ibra na glasanje su takođe krenuli prije 7 časova. Iz Lapljeg Sela kod Prištine put Kuršumlije je na glasanje organizovano krenulo desetak automobila i dva autobusa. Na glasanje su otišli i mještani Gračanice i Dragaša.

Među ljudima koji odlaze “dobrovoljno” na sjeveru kosova je primjetan veliki broj Roma, oni uglavnom odlaze organizovano od strane paralelnih struktura u autobusima sa brojevima.

Dok iz Dragaša uglavnom se odlazilo autobusima kosovskih kompanija, dok je ileglana opština Gora pod upravom Vezaipa Omerovića i Adema Hodže angažovala privatne kombi prevoznika da prevozi mještane u pravcu Raške da glasaju za SNS.

Go to TOP