Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

ARD: Huligani, narko-klanovi i srpski predsjednik

Jedno suđenje u Beogradu drži srpsku javnost u napetosti. Radi se o huliganima koji rade za moćne narko-klanove i vrše brutalna ubistva. Njihove veze navodno sežu do vrha države.

O tome izveštava i njemački ARD.

Pred sudom za organizovani kriminal u Beogradu jure crna policijska vozila s upaljenim rotacionim svijetlima. Kroz sporedni ulaz u zgradu uvode optužene: 31 muškarca. Oni se terete za ubistva, posjedovanje droge, otmice i trgovinu oružjem.

U sudnici zauzimaju mjesta iza sigurnosnog stakla, na dohvat ruke posjetilaca: mišićavi muškarci s vratovima kao kod bikova, obrijanih glava, tetovirani. Na čelu bande je Veljko Belivuk, vođa huligana Partizana, koji spadaju među najbrutalnije u Evropi. Stadion služi kao mjesto za trgovinu drogom i regrutovanje novih članova bande.

Okrutna ubistva

Zločine za koji se terete navodno su počinili za narko-klan s korijenima u Crnoj Gori, koji već godinama vodi krvavi rat s drugim klanovima – uz brojna ubistva i to ne samo u Srbiji, već i u nekoliko drugih evropskih zemalja.

Navijači Partizana spadaju među najbrutalnije u Evropi (neredi na utakmici Partizan – Crvena Zvezda u decembru 2017.)

Kada su početkom 2021. međunarodni istražitelji dešifrovali zaštićeni sistem za komunikaciju Sky ECC, naišli su na jezive fotografije unakaženih leševa. Trag ih je doveo do kuće u selu pored Beograda, koja ima skrivenu prostoriju kojoj se pristupa samo kroz rupu u zidu. Unutra se, između ostalog, nalazi mašina za mljevenje mesa kojom su kriminalci mljeli tijela kako bi ih kasnije uklonili.

Veze Belivukove bande sa politikom

Proces u Beogradu sada otkriva veze te grupe sa politikom. Istraživački novinar Stevan Dojčinović prati suđenje protiv klana od samog početka. Prema njegovim riječima, Belivuk je tokom procesa izjavio da je njegova uloga bila „podrška demonstracijama za (srpskog predsjednika Aleksandra) Vučića i ometanje opozicionih protesta“, kaže Dojčinović za ARD i dodaje: „Nabrajao je političke usluge koje je od njega tražio Vučić.“

Značajnu ulogu igrao je izgleda i policajac Nenad Vučković, još jedan visoki predstavnik huligana. Na jednoj fotografiji se vidi kako pozira s navodnim serijskim ubicom Belivukom. Međutim, taj policajac nije samostalno kontrolisao grupu, sve je išlo mnogo više ka vrhu, tvrdi Dojčinović.

U procurjeloj komunikaciji između Belivuka i policajca, u koju su novinari ARD-a imali uvid, Belivuk piše da se ničega ne boji i da je spreman. Na to policajac odgovara da to on zna, kao i „šef“, a i „veliki šef“. Za Dojčinovića je jasno da je „šef“ bivši ministar unutrašnjih poslova, a „veliki šef“ – predsjednik Vučić.

Upiti ARD-a upućeni predsjedniku ostali su bez odgovora. On takođe nije htio da se izjasni ni o optužbama protiv svog sina Danila. Na jednoj fotografiji, Danilo Vučić pozira zagrljen s jednim od bliskih saradnika Belivuka, koji se u policiji vodi kao član klana.

„Mora se govoriti o umiješanosti države“

Novinarka Brankica Stanković dobro poznaje tu scenu. U izjavi za njemački javni servis ona potvrđuje da politika koristi dobro organizovanu huligansku scenu: „Oni su organizovani i vrlo pogodni za bilo kakvu zloupotrebu. Pretvaraju se u bijesne čopore koje se pokoravaju svakom pozivu struktura moći, bez obzira o čemu se radi.“

Na primjer, tokom inauguracije Vučića 2017. demonstrante je udaljilo nasilno obezbjeđenje. Jedan od pripadnika obezbjeđenja bio je identifikovan kao dio Belivukove bande.

Stanković istražuje huligansku scenu od 2009. i otkriva njihove veze s organizovanim kriminalom. Nakon toga postala je meta mržnje na stadionu. Tokom utakmice Partizana i Šahtjora iz Donjecka, navijači su se dobacivali i na kraju probušili gumenu lutku koja je predstavljala Brankicu Stanković, skandirali uvrede, prijetili joj smrću. Ona je otada pod policijskom zaštitom.

To je promijenilo njen život na način koji je teško zamisliti, priča Stanković za ARD:

„Svakodnevni život je nevjerovatno komplikovan i težak. Prestala sam da izlazim. Neko vrijeme se 70 policajaca brinulo o mojoj bezbjednosti. To je bilo u vrijeme kada je policija navodno saznala da je nabavljena snajperska puška da bi me ubili.“

Ona suđenje Belivukovoj grupi smatra važnim. Međutim, uvjerena je da se ništa neće promijeniti ako se ne razotkriju strukture iza toga i ako se ne govori o umiješanosti države.

Sada se proces vodi protiv huligana i bosova srpskog podzemlja. Političari ili policajci do sada nisu izvedeni pred sud.

Go to TOP