Ambasador Rohde o bojkotu Srpske liste za smjenu gradonačelnika: Jasan slučaj pritiska na građane na sjeveru

Lista Srpska saopštila je da neće učestvovati u glasanju za smjenu gradonačelnika četiri opštine na sjeveru zemlje.

Vezano za ovakav stav Srpske liste, njemački ambasador Jorn Rohde rekao je da je ovakav pristup ovog entiteta uznemirujući.

„Kosovska biračka tijela će 21. aprila glasati za smijenu gradonačelnika u četiri sjeverne opštine. Izuzetno je žalosno i moram da kažem zabrinjavajuće što je Srpska Lista ponovo odlučila da ne učestvuje u glasanju. Ovdje je jasan slučaj da se ponovo vrši pritisak na građane na sjeveru da ne učestvuju u demokratskim procesima”, rekao je ambasador Rohde.

On je rekao da se politika Srpske liste ovih mjeseci može opisati sa dvije reči “bojkot i ostavka”.

Rohde je dalje rekao da je ovo još jedan autogol sa Srpske liste.

„Za mene se politika Srpske liste u poslednjih 18 mjeseci sasvim iskreno može sažeti u dvije reči: ‘bojkot i ostavka’. Ovo je katastrofalno, povreda svih građana sjevernih opština i još jedan autogol Liste Srpske, naravno da to ne pomaže da se osigura da ćemo na sjeveru imati gradonačelnike koji u potpunosti predstavljaju biračko tijelo kojem služe”, rekao je Rohde.

Centralna izborna komisija Kosova odlučila je da se glasanje održi 21., nakon verifikacije potpisa građana na peticijama za razriješenje predsjednika opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova – Sjeverna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Potpisi su prikupljeni sredinom januara u skladu sa administrativnim uputstvom Vlade Kosova, kako bi se otvorio put za raspisivanje vanrednih izbora u sjevernim opštinama, jer lokalno srpsko stanovništvo nije prihvatilo albanske gradonačelnike. .

Prema smjernicama koje su usvojene u septembru prošle godine, da bi ovo glasanje bilo uspješno, potrebno je 50 posto plus jedan glas građana sa pravom glasa.

Go to TOP