50-ak službenika uposlenih u uredima za registraciju vozila na sjeveru zemlje, bez plata?

Autor: Ardit Kika, KOHA
Prevod i adaptacija: Berzat Berzati

Vlada Kosova je prošle godine vodila kampanju da uveri vlasnike vozila nelegalnih registarskih oznaka da ih registruju na RKS. Za pružanje ove usluge i izdavanje dokumenata Vlada je angažovala 49 radnika. A isti već dva mjeseca ne primaju plate prema pisanju KOHA.

U decembru prošle godine 49 osoba je potpisalo ugovore sa Ministarstvom unutrašnjih poslova za pružanje usluga u sektoru registracije vozila i izdavanja dokumenata, kao što su lične karte i pasoši na sjeveru zemlje.

Ugovorima je prethodila velika akcija Vlade za promjenu registarskih oznaka vozila sa nelegalnih na one RKS. Ali ove godine, od juna, ovi radnici rade bez plata. U Ministarstvu unutrašnjih poslova nisu naveli zašto je usledio ovaj propust, ali su obećali da će oni uskoro biti obrađeni.

„Četrdesetdevet (49) administrativnih službenika koji su primljeni u decembru 2022. godine u centrima za registraciju vozila iu centrima za opremanje dokumentima u opštinama na severu Kosova primali su plate do juna 2023. godine, dok su plate za jul i avgust su u postupku isplate ovih službenika. Svi centri za registraciju vozila i centri za opremanje dokumentima u severnim opštinama Kosova su u funkciji”, navodi se u odgovoru Ministarstva unutrašnjih poslova.

Radnici u Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu, Severnoj i Južnoj Mitrovici rade bez plate. Svi pružaju usluge sjevernim opštinama.

KOHA je posjetila neke od centara na sjeveru, ali niko od zvaničnika nije pristao da govori javno.

U Severnoj Mitrovici, većina registarskih oznaka RKS se može videti u Bošnjačkoj mahali.

U centru Zvečana, u blizini opštine, pojedini taksisti koriste RKS registarske tablice, ali nisu spremni da govore javno iz straha da će im vozila biti spaljena, kao što se često dešavalo na severu sa vozilima sa RKS tablicama.

Taksista nelegalnih registarskih tablica Srbije kaže da su voljni da preregistruju svoja vozila, ali nailaze na prepreke.

„Prošli put sam razmišljao o ovome (preregistracija u RKS), ali su mi u policijskoj stanici rekli da ne mogu da vozim auto sa RKS tablicama ako je vozačku dozvolu izdala Srbija. Ovo je samo birokratija, to nije moj problem. Kažem vam, bio sam tri puta, možda još pet puta u opštini, u južnom delu i u severnom delu i poslao sam mejl, kažu mi da nemaju moju dokumentaciju”, rekao je taksista iz Zvečana, Božidar Radović.

U problemima je još jedan taksista nelegalnih registarskih oznaka, jer je istekao rok za besplatnu registraciju. Odbio je da bude identifikovan.

„Sada moram odmah da dam još 400 evra i dao sam mu 300 (za stikerse u Srbiji). Moj auto ne vredi 700 evra… Osim što vi novinari možete malo da nam pomognete, kad odete u Prištinu pokažite da ljudi hoće da ih registruju i ne puštaju ih. Slušaj, ja mogu da registrujem vozilo, ali on hoće po taksiji, a valjda moram da platim 800 evra da ga registrujem”, rekao je taksista, želeći da ostane anoniman.

Dok je srbijanski novinar sa severa Kosova Branislav Krstić dodao da se prema njegovim informacijama povećao broj kosovskih Srba koji registruju vozila na RKS.

“Oni su budni, shvatili su da će i oni u budućnosti biti građani ove zemlje. Kao rezultat toga, barem na dnevnom nivou, govorim o kancelariji za preregistraciju u opštini Severna Mitrovica, u proseku imamo najmanje deset automobila“, rekao je Krstić.

Vlada je dva puta odgađala rok za preregistraciju automobila. Nakon što je Kurtijeva vlada u novembru prošle godine odlučila da sprovede meru opomene za one koji imaju automobile nelegalnih registarskih oznaka, Srbi na severu odustali su od institucija, uključujući i opštine, što je dovelo do vanrednih izbora na severu. Vlada je odgodila implementaciju za 31. mart 2023. godine, ali su u međuvremenu kriminalne grupe na sjeveru spalile na desetine vozila sa RKS registarskim oznakama. U periodu januar-mart 2023. godine, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, 123 registarske tablice preinačene su sa nelegalnih na RKS.

Ova cifra je veća nego u posljednja četiri mjeseca 2022. godine, kada su preregistrovana 33 vozila.

Iz Vlade nisu odgovorili na pitanja KOHA-a o kašnjenju sa uplatom plata radnicima i spremnosti Srba da dobiju RKS tablice.

Go to TOP