Zvanično: Beograd ide na nove izbore

U Beogradu se danas trebala održati konstitutivna sjednica Skupštine grada, ali predsjedavajući Toma Fila saopćio je kako ne postoje uslovi za formiranje Skupštine i da će Beograđani ići na nove izbore.

Ovo je bio treći pokušaj formiranja Skupštine i potvrđivanja mandata zastupnika. Prvi pokušaj je bio 19. februara, ali tada nije bilo većine. Isti scenarij je ponovljen i prije dva dana. Fila je predsjedao današnjom sjednicom kao najstariji zastupnik, javalja Telegraf.

Ponovno je objavio kako ne postoji kvorum i da nisu ispunjeni uslovi za formiranje Skupštine.

“Ne postoji većina. Nakon provedenih izbora nisu ispunjeni uslovi propisani Zakonom o lokalnoj samoupravi za formiranje Skupštine grada Beograda”, kazao je.

Zastupnici “Srbija protiv nasilja”, na čelu s nositeljima liste Dobricom Veselinovićem i Vladimirom Obradovićem, danas su stigli u Skupštinu. Ušli su u predvorje i istaknuli transparente na kojima piše “Krađa neće proći”, “Beograd vas neće” i “Svi ste vi fantomi”.

Srbijanska vlada će sada imenovati privremeno tijelo koje će se brinuti o gradu. Predsjednik Narodne skupštine mora u sljedećih mjesec dana raspisati nove izbore. Novi izbori moraju se održati u roku od 45 do 60 dana od dana raspisivanja.

Go to TOP