Žestoka debata u Britaniji o severu: . Konačno smo videli nasilje orkestrirano od strane Beograda i oružane milicije nad KFOR-om i policijom

Dom lordova zanimao je stav britanske vlade u čitavoj ovoj situaciji sukoba srpskih demonstranata i vojnika KFOR-a.

Državni sekretar, Lord Ahmad, rekao je da Britanija pomno prati ovu situaciju i da je u punoj koordinaciji sa SAD-om i EU.

„Mi blisko sarađujemo sa međunarodnim partnerima na deeskalaciji situacije na severu Kosova i podsticanju da se vrate dijalogu. Lord Peach je nedavno posetio Kosovo gde se sastao sa tamošnjim političkim liderima, komandantom KFOR-a i drugim ličnostima i ponovio našu posvećenost vladavini zakona i ljudskim pravima na Zapadnom Balkanu.

Ali predlagaču ove debate ovaj odgovor se nije dopao, ponovo pitajući zašto su SAD i EU u ovoj situaciji odlučile da uvedu sankcije Kosovu i amnestiraju Vučića.

Ali pitanja lordova su se nastavila i dalje odvojeno, da li će Britanija podržati prijavu Kosova u Savet Evrope?

Međutim, britanska poslanica Alicia Kearns, koja podržava Kosovo, iznela je ozbiljne optužbe na račun Srbije.

“Prošle sedmice su izabrani načelnici pokušali da obavljaju svoje dužnosti, na vrlo miran način, ali Srbi su postali nasilni zbog orkestriranog nasilja oko zgrada općine. Zamislite samo da se to dogodilo u Britaniji i da smo nekome ko je dobio mandat rekli da ide raditi od kuće. Konačno smo videli nasilje orkestrirano od strane Beograda i oružane milicije nad KFOR-om i policijom.”

Nedavni neredi na severu izazvali su niz međunarodnih reakcija koje kritikuju kosovsku vladu zbog njene jednostrane intervencije u severnim opštinama.

Srpski demonstranti i dalje se okupljaju oko opštinskih zgrada.

Go to TOP